Inscrie firma »
S************************** Prezentare firma Produsele firmei Contact
Biblioteca stranie

Biblioteca stranie

Producator: Curtea Veche
 

Prezentare Biblioteca stranie

Nu doar cititorul profesionist, ci orice fel de cititor, in general, este fascinat, uneori sau adeseori, nu numai de cartile clasice, respectabile, faimoase, ci si de opurile neobisnuite, ciudate, atipice, exotice — si lista de calificative ar putea continua. Eu numesc aceste carti pur si simplu stranii. Daca din cartile clasic-faimoase cititorul retine principii de viata, stari psihologice si morale (si multe altele, y compris placerea lecturii, de ce nu?, fiindca altfel ar pieri lumea, ca sa zic asa), cartile stranii au atuul ca naucesc, socheaza, dar nu oricum, ci printr-o forma de inminunare. Si pot starni savoarea lecturii, atata doar ca o fac uimind in chip extrem, dupa ce socheaza (sau, poate, in timp ce socheaza). Socul nu este neaparat unul de limbaj (licentios ori violent sau experimental), ci de subiect si de situatie, de constructie epica.

Astfel de carti sunt binevenite intrucat urnesc cititorul din tabieturi, ii distrug obisnuintele si il fac sa rediscute si sa testeze din nou tocmai actul lecturii si structura unui roman. Samanii mexicani au un sfat aplicabil si in lectura: ei spun ca moartea nu poate iesi in calea unui om decat daca acesta parcurge in fiecare zi unul si acelasi drum, in chip monoton, fara sa se abata din calea sa. Doar omul care in fiecare zi va parcurge altfel drumul sau (altfel, de fiecare data), doar acela va putea evita moartea o vreme si o va putea pacali, intrucat moartea nu il va putea surprinde pe acelasi drum obisnuit. Cam asa e si cu lectura si cartile! O biblioteca stranie, insa, nu mizeaza doar pe bizareria subiectelor, ci si pe competenta si performanta stilului: fara macar o minima valoare estetica, un roman straniu nu e valid; sau cel putin aceasta este cerinta mea explicita de la romanele pe care le voi portretiza si analiza in cartea de fata. ele nu se cuvin a fi doar bizare, ci si bine (sau excelent) scrise.

Ruxandra Cesereanu s-a nascut la Cluj-Napoca, pe 17 august 1963. Este poeta, prozatoare, eseista. A urmat cursurile Facultatii de Litere din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o in 1985. In timpul facultatii, a fost redactor si s-a format la revista Echinox. Din 1991, este redactor la revista de cultura Steaua. Actualmente este confe­rentiar la catedra de Literatura Comparata a Facultatii de Litere clujene. Face parte din staff-ul Phantasma. Centrul de Cercetare a Imaginarului (Cluj-Napoca), in cadrul caruia sustine ateliere de scriere creatoare in poezie si proza.

Carti publicate:

Poezie: Zona vie (1993); Gradina deliciilor (1993); Cadere deasupra orasului (1994) — Premiul Asociatiei Scriitorilor din Cluj; Oceanul schizoi­dian (1998, 2006); Femeia-cruciat (antologie, 1999); Venetia cu vene violete. Scrisorile unei curtezane (2002); Kore-Persefona (2004) — Premiul Asociatiei Scriitorilor din Cluj; Coma (2008) — Premiul Asociatiei Scriitorilor din Cluj.

Proza: Calatorie prin oglinzi (1989); Purgatoriile (1997); Tricephalos (2002); Nebulon (2005) — Premiul Clubului Lions; Nasterea dorintelor lichide (2007); Angelus (2010).

Carti traduse in limba engleza (cele de poezie au aparut in SUA): Schizoid Ocean (poems, 1997); Lunacies (poems, 2004); Panopticon. Political Torture in the 20th Century (essay, 2006); Crusader-Woman (poems, 2008); Forgiven Submarine (poem, 2009).

Carte de proza tradusa in limba maghiara, aparuta in Ungaria: Uto;ferfiak, Fordította Selyem Zsuzsa, Pecs, Jelenkor Kiado;, 2009.

Prezenta in urmatoarele antologii de poezie romaneasca, tradusa in strainatate: Transylvanian Voices. An anthology of contemporary poets of Cluj-Napoca (1997); Gefährliche Serpentinen. Rumänische Lyrik der Gegenwart (1998); Romanian Poets of the 80s and 90s (1999); Strong. 28 de poete din Romania — 28 Poetek Rumunskich (1999); Poètes roumains contemporains (2000); Bacco (2002); Born in Utopia. An Anthology of Modern and Contemporary Poetry (2006); Contemporary International Poetry (2008); New European Poets (2008).
PREZENTARE S**************************
MEMBRU
GRATUIT
S**************************
1 080 446 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
S**************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: Librarie - Carti - carte

PRODUSE ASEMANATOARE CU BIBLIOTECA STRANIE

IUBITA LUI ESTOIUBITA LUI ESTO
IUBITA LUI ESTO
Unul dintre marii scriitori ai secolului XX, Ernesto Sabato, ii cere fostei sale iubite, profesoara de fizica la ...
RON 22
ESEU MONOGRAFICESEU MONOGRAFIC
ESEU MONOGRAFIC
„Asemeni multor altor personalitati de prim-rang, perceptia pe care lumea romaneasca o are asupra savantului si ...
RON 22
Ghid Dada pentru post umaniGhid Dada pentru post umani
Ghid Dada pentru post umani
Acest ghid are menirea de a indruma fiintele postumane cum sa duca o viata dada. Nu este recomandabil, niciodata nu a ...
RON 22
SefaradSefarad
Sefarad
„Sefarad este construit din 17 povestiri, in care se vorbeste atat despre razboi, despartire, violenta politica, ...
RON 44
DUPA-AMIAZA UNUI FAUNDUPA-AMIAZA UNUI FAUN
DUPA-AMIAZA UNUI FAUN
Originalitatea lui Adolfo Bioy Casares — „cel mai pur dintre prozatorii fantastici din Argentina si, poate, ...
RON 20
NU STIU CATE ZILENU STIU CATE ZILE
NU STIU CATE ZILE
Thriller romanesc. Dur. Super-actiune. Dragoste. Citeste-l! E un super-Roman. Pentru timpurile de acum Un scriitor roman ...
RON 25
Suferinte timpuriiSuferinte timpurii
Suferinte timpurii
Traducere din limba sirba de Mariana Stefanescu "Visator si naiv, Andreas Sam este un martor inocent, care ...
RON 34.95
Ioan Paul al II - lea - Un Papa SfantIoan Paul al II - lea - Un Papa Sfant
Ioan Paul al II - lea - Un Papa Sfant
„Convingerea mea este ca Papa Ioan Paul al II-lea s-a impus prin faptele sale, prin daruirea si hotararea cu care ...
RON 49
Plaja nudistilor. Cele mai bune povestiri, 1998Plaja nudistilor. Cele mai bune povestiri, 1998
Plaja nudistilor. Cele mai bune povestir...
A treia antologie anuala de proza, reunind cele mai bune povestiri aparute in reviste literare in 1998, este dublata, in ...
RON 5

BIBLIOTECA STRANIE ESTE LISTAT IN: