Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în_, în termen legal [4], prezenta cerere de

Revizuire

împotriva sentintei/deciziei civile nr. [5]_ pronuntata de Judecatoria/Tribunalul/Curtea de Apel_/înalta Curte de Casatie si

Justitie, solicitându-va sa dispuneti_[6]

Motivele cererii sunt urmatoarele:

Motivele de fapt [7]:_

Temeiul de drept [8]: îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 322 pct. 5 C. proc. civ.

Pentru dovedirea depunerii în termen a cererii de revizuire si a temeiniciei motivului de revizuire invocat solicit atasarea la prezenta cauza a dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata, precum si proba cu înscrisuri. [9]

Anexez copia hotarârii atacate, înscrisurile noi pe care s-a motivat revizuirea, respectiv_, precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de 91.000 lei si timbrul judiciar de 1.500 lei. [10]

Semnatura,

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [11]_
Explicatii

1] Natura juridica. Revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare, prin care se poate obtine, în cazurile expres si limitativ prevazute de art. 322 C. proc. civ., retractarea hotarârii definitive atacate.
[2] Calitate procesuala activa (revizuient) poate avea oricare dintre partile interesate care au figurat în procesul în care s-a pronuntat hotarârea supusa revizuirii sau, dupa caz, succesorii lor în drepturi, precum si procurorul, în temeiul art. 45 alin. (5) C. proc. civ., indiferent daca acesta a participat sau nu la judecata finalizata cu hotarârea pe care doreste sa o atace.
[3] Calitate procesuala pasiva (intimat) au celelalte parti din procesul finalizat cu hotarârea atacata, care nu au formulat cererea de revizuire sau, dupa caz, succesorii în drepturi ai acestora.

[4] Termenul de introducere. Pentru motivul prevazut de art. 322 pct. 5 C. proc. civ., termenul de revizuire este de o luna si curge din ziua în care s-au descoperit înscrisurile ce se invoca ori, dupa caz, din ziua în care partea a luat cunostinta de hotarârea desfiintata sau modificata pe care s-a întemeiat hotarârea a carei revizuire se cere - art. 324 alin. (1) pct. 4 C. proc. civ.

[5] Obiectul revizuirii. Idem, supra, nr. 31a - Cazul de revizuire prevazut de art. 322pct. 1 C. proc. civ., pct. 5.

[6] Se va indica expres solutia urmarita prin admiterea revizuirii întemeiata pe pct. 5 al art. 322, respectiv atât în varianta descoperirii de înscrisuri noi, cât si în varianta desfiintarii hotarârii pe care s-a întemeiat hotarârea atacata se va solicita schimbarea în tot sau în parte a solutiei din hotarârea atacata.

[7] Motivele de fapt. Se va arata care din variantele motivului prevazut de art. 322 pct. 5 C. proc. civ. este cea dedusa judecatii si se va argumenta îndeplinirea conditiilor acesteia prin raportare la situatia concreta din hotarârea atacata.

Punctul 5 al art. 322 deschide calea revizuirii când, dupa darea hotarârii, s-au descoperit înscrisuri doveditoare, retinute de partea potrivnica sau care nu au putut fi înfatisate dintr-o împrejurare mai presus de vointa partii, ori când s-a desfiintat sau s-a modificat hotarârea judecatoreasca pe care s-a întemeiat hotarârea supusa revizuirii.

7.1. în varianta descoperirii de înscrisuri noi, motivul presupune îndeplinirea urmatoarelor conditii:

a) revizuientul sa fie în posesia unui înscris doveditor nou, pe care el însusi sa îl prezinte instantei de revizuire, înscris care nu a fost folosit în procesul în care s-a pronuntat hotarârea atacata. Sintagma de „înscris doveditor” desemneaza o proba scrisa în sensul strict al cuvântului, respectiv de înscris constatator al manifestarii de vointa (instrumentum probationis), si nu de act juridic {negotium juris), spre exemplu: înscrisurile autentice, înscrisurile sub semnatura privata, certificatele, adeverintele etc., mai putin declaratiile de martori, chiar autentificate, rapoartele de expertiza, marturisirile, întrucât acestea din urma fac parte din categoria altor mijloace de proba decât înscrisurile, indiferent de forma în care sunt constatate;

b) înscrisul sa fie opozabil partii adverse, adica daca aceasta nu a participat la operatiunea constatata prin înscris, el trebuie sa fi dobândit data certa;

c) înscrisul sa aiba forta probanta prin el însusi, adica sa nu aiba nevoie de confirmare prin alte mijloace de proba sau sa fie susceptibil de completare ulterioara prin alte acte sau mijloace de dovada;
d) înscrisul sa fi existat la data pronuntarii hotarârii supuse revizuirii, cel constituit ulterior neputând servi ca temei al revizuirii;

e) neinvocarea sau neprezentarea înscrisului nou în fata instantei care a pronuntat hotarârea atacata sa se datoreze unor motive mai presus de vointa revizuien-tului, respectiv retinerea lui - voluntara sau involuntara - de partea potrivnica ori un caz de forta majora, adica un fapt neobisnuit, care a putut împiedica partea sa cunoasca existenta actului, în afara oricarei imputabilitati, aprecierea unei astfel de situatii fiind atributul exclusiv al instantei;

0 înscrisul sa fie determinant, adica daca ar fi fost cunoscut de instanta cu ocazia judecarii fondului, solutia ar fi fost alta decât cea pronuntata.

7.2. A doua varianta din art. 322 pct. 5 C. proc. civ. are în vedere situatia în care hotarârea atacata pe calea revizuirii s-a întemeiat pe o hotarâre care a fost desfiintata sau modificata, ceea ce implica cerinta ca hotarârea care a stat la baza celei atacate cu revizuire sa fi fost determinanta pentru solutia pronuntata prin aceasta din urma. în consecinta, revizuientul trebuie sa arate în cererea sa acele împrejurari care contureaza conditiile sus-mentionate.

[8] Temeiul de drept îl constituie dispozitiile art. 322 pct. 5 C. proc. civ., urmând a se indica si teza din acest articol corespunzatoare variantei de revizuire la care s-a oprit partea, iar daca s-a solicitat si suspendarea executarii hotarârii atacate, acest temei de drept se întregeste cu dispozitiile art. 325 C. proc. civ.

[9] Probele. Probatiunea se structureaza pe doua aspecte: cel legat de formularea în termen a cererii de revizuire si cel legat de motivul propriu-zis de revizuire.

Pe primul aspect se poate solicita orice mijloc de proba, deoarece data descoperirii înscrisurilor noi invocate în revizuire ori, dupa caz, data Ia care partea a luat cunostinta de hotarârea desfiintata sau modificata pe care s-a întemeiat hotarârea supusa revizuirii, ca momente ale începerii curgerii termenului de revizuire, constituie fapte juridice, pentru care legea nu instituie limitari în privinta mijloacelor de dovada.

în ceea ce priveste aspectul de fond, legat de verificarea motivului de revizuire invocat de parte, acesta impune necesitatea solicitarii atasarii dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata si a înscrisurilor noi invocate în revizuire ori, dupa caz, a hotarârii desfiintate sau modificate pe care s-a întemeiat hotarârea supusa revizuirii si a celor prin care s-a dispus în mod irevocabil desfiintarea sau modificarea hotarârii în discutie.

[10] Timbrajul. Taxa judiciara de timbru, în cuantum de 91.000 lei (la nivelul anului 2005), si timbrul judiciar, în valoare de 1.500 lei, sunt cele prevazute de art. 3 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca se solicita si suspendarea executarii hotarârii atacate, se datoreaza în plus o taxa judiciara de timbru de 91.000 lei si un timbru judiciar de 3.000 lei, conform art. 3 lit. e) din Legea nr. 146/1997, respectiv, art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.
[11] Instanta competenta este cea care a pronuntat hotarârea a carei revizuire se cere [art. 323 alin. (1) C. proc. civ.]
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
180 111 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV.

Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 4 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 1 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_ ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 3 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 6 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 6 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în . formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULAREMODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 8 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...

MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 5 C. PROC. CIV. ESTE LISTAT IN: