Inscrie firma »
12.3 Locuinte
Sursa datelor
- Recensamatul Populatiei si al Locuintelor, din 18martie2002.
- Ancheta statistica anuala privind modificarile fondului de locuinte, ale carei formulare sunt completate de unitati ale administratiei publice centrale si locale.
- Ancheta statistica anuala privind locuintele terminate, ale carei formulare sunt completate de unitati ale administratiei publice centrale si locale, agenti economici, organizatii si asociatii cooperatiste si obstesti.

Precizari metodologice
  • Fondul de locuinte se determina pe baza datelor obtinute la recensamintele populatiei si locuintelor si a modificarilor intervenite in cursul fiecarui an, respectiv:
    • intrarile, reprezentand locuintele date in folosinta (locuinte noi si spatii cu alta destinatie transformate in locuinte).
    • iesirile, reprezentand demolarile si schimbarea locuintelor in spatii cu alta destinatie. Gruparea fondului de locuinte, pe forme de proprietate s-a realizat astfel:
    • proprietatea majoritara de stat cuprinde locuintele aflate in proprietatea si gestiunea administratiei publice centrale sau locale, a ministerelor, a unor unitati din subordinea acestora, precum si locuintele aflate in proprietatea agentilor economici cu capital social de stat 50% si peste, inclusiv locuintele sociale.
    • proprietatea majoritara privata cuprinde locuintele aflate in proprietatea persoanelor fizice si a agentilor economico-sociali cu capital social privat, precum si locuintele aflate in proprietatea organizatiilor si asociatiilor cooperatiste (de productie, de consum si de credit), organizatiilor si asociatiilor cu scop nelucrativ (asociatiile profesionale ale scriitorilor, compozitorilor, partidele politice, sindicatele etc.), cultelor religioase (asezaminte, parohii, unitati manastiresti etc.); se includ de asemenea si locuintele aflate in proprietatea agentilor economici cu capital social privat peste 50%.
  • Locuinta este unitatea construita, formata din una sau mai multe camere de locuit situate la acelasi nivel al cladirii sau la niveluri diferite, prevazuta, in general, cu dependinte (bucatarie, baie etc.) sau cu alte spatii de deservire, independents din punct de vedere functional, avand intrarea separata din casa scarii, curte sau strada si care a fost construita, transformata sau amenajata in scopul de a fi folosita, in principiu, de o singura gospodarie.


  • Locuinta terminata in cursul unui an, este acea constructie care nu a existat anterior si ale carei elemente, inclusiv fundatia, s-au construit pentru prima data, la care s-au realizat toate categoriile de lucrari prevazute in documentatia de executie si care au fost receptionate de beneficiar.


  • Camera de locuit reprezinta o incapere dintr-o locuinta care serveste pentru locuit, avand suprafata de eel putin 4 m , inaltimea de cel putin 2 m pe cea mai mare parte a suprafetei sale si care primeste lumina naturala fie direct prin ferestre si / sau usi exterioare, fie indirect, prin verande cu ajutorul ferestrelor si / sau usilor, sau prin alte camere de locuit cu ajutorul glasvandurilor. Astfel, sunt considerate camere de locuit: dormitoarele, camerele de zi, holurile locuibile, incaperile cu dubla utilizare (din a caror suprafata, o parte este folosita pentru locuit) si de asemenea, alte incaperi destinate pentru locuit.


  • Suprafata construita reprezinta suma suprafetelor sectiunilor orizontale ale tuturor nivelurilor cladirii (SUBSOL, parter, etaje si mansarda, exclusiv podurile circulabile sau necirculabile), delimitate de conturul exterior al peretilor exteriori. Nu se cuprind suprafetele aferente treptelor exterioare, teraselor neacoperite, ariile curtilor interioare mai mari de 4 m sau ale curtilor exterioare de lumina sau de acces.


  • Suprafata utila rezulta din suprafata construita desfasurata, din care se scade suprafata ocupata de pereti. Suprafata utila a locuintelor este' suma tuturor suprafetelor u'tile ale incaperilor. Ea cuprinde: suprafefele camerelor de zi, dormitoarelor, bailor, WC- urilor, d'usurilor, bucatariilor, spatiilor de depozitare si de circulatie din interiorul locuintei.


  • Suprafata locuibila reprezinta suma suprafetelor camerelor de locuit.


  • LOCUINTE TERMINATE, PE SURSE DE FINANTARE



    Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z