Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Producator: Cabinet de avocatura ColtucPrezentare Model de cerere de revizuire - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în termen legal [4], prezenta cerere de
Revizuire
împotriva sentintei/deciziei civile nr. [5] / pronuntata de Judecatoria/Tribunalul/Curtea de Apel_/înalta Curte de Casatie si Justitie, solicitându-va sa dispuneti_[6]
Motivele cererii sunt urmatoarele:
Motivele de fapt [7]:_
Temeiul de drept [8]: îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 322 pct. 9 C. proc. civ.
Pentru dovedirea depunerii în termen a cererii solicit încuviintarea probei cu înscrisuri, iar pentru dovedirea temeiniciei motivului de revizuire invocat solicit atasarea dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata, precum si înscrisuri. [9]
Anexez copia hotarârii atacate, Monitorul Oficial al României în care s-a publicat hotarârea C.E.D.O. pronuntata în legatura cu hotarârea nationala supusa revizuirii, precum si chitanta de plata a taxei judiciare de timbru de 91.000 lei si timbrul judiciar de 1.500 lei. [10]
Semnatura,
Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [11]_
Explicatii
1] Natura juridica. Revizuirea este o cale extraordinara de atac, de retractare, comuna si nesuspensiva de executare, prin care se poate obtine, în cazurile expres si limitativ prevazute de art. 322 C. proc. civ., retractarea hotarârii definitive atacate.
[2] Calitate procesuala activa (revizuient) poate avea oricare dintre partile interesate care au figurat în procesul în care s-a pronuntat hotarârea supusa revizuirii sau, dupa caz, succesorii lor în drepturi, precum si procurorul, în temeiul art. 45 alin. (5) C. proc. civ., indiferent daca acesta a participat sau nu la judecata finalizata cu hotarârea pe care doreste sa o atace.
[3] Calitate procesuala pasiva (intimat) au celelalte parti din procesul finalizat cu hotarârea atacata, care nu au formulat cererea de revizuire sau, dupa caz, succesorii în drepturi ai acestora.
[4] Termenul de introducere. Pentru motivul prevazut de art. 322 pct. 9 C. proc. civ., termenul de revizuire este de 3 luni si curge de la data publicarii hotarârii Curtii Europene a Drepturilor Omului în Monitorul Oficial al României, Partea I [art. 324 alin. (3) C. proc. civ.]
[5] Obiectul revizuirii. Idem, supra, nr. 31a - Cazul de revizuire prevazut de art. 322pct. 1 C. proc. civ., pct. 5.
[6] Se va indica expres solutia urmarita prin admiterea revizuirii întemeiate pe art. 322 pct. 9 C. proc. civ., respectiv se va solicita schimbarea, în tot sau în parte, a hotarârii atacate, astfel încât sa se ajunga la înlaturarea acelor încalcari ale drepturilor sau libertatilor fundamentale, ce au fost constatate prin hotarârea Curtii Europene a Drepturilor Omului, pe care s-a fundamentat cererea de revizuire.
[7] Motivele de fapt Se va arata ca motivul reglementat de art. 322 pct. 9 C. proc. civ. este cel dedus judecatii si se va argumenta îndeplinirea conditiilor acestui motiv prin raportare la situatia concreta din hotarârea atacata si din cea a Curtii Europene a Drepturilor Omului, invocata ca temei al revizuirii.
Punctul 9 al art. 322 deschide calea revizuirii în situatia în care Curtea Europeana a Drepturilor Omului a constatat o încalcare a drepturilor sau libertatilor fundamentale ale omului prin hotarârea judecatoreasca atacata, iar consecintele grave ale acestei încalcari continua sa se produca si nu pot fi remediate decât prin revizuirea hotarârii nationale pronuntate.
Motivul, introdus prin O.U.G. nr. 58/2003, a fost o consecinta a realitatii practicii judiciare românesti ulterioara ratificarii de catre România a Conventiei europene pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, respectiv ulterioara anului 1994, si el presupune îndeplinirea cumulativa a urmatoarelor conditii:
a) sa existe o hotarâre a C.E.D. O. prin care s-a constatat ca hotarârea nationala încalca anumite drepturi sau libertati fundamentale ale omului pentru una din partile procesului;
b) încalcarea, prin hotarârea nationala, a drepturilor sau libertatilor fundamentale ale omului sa aiba consecinte grave pentru parti;
c) consecintele grave ale încalcarii în discutie sa nu poata fi înlaturate prin alte cai procedurale.
Prin urmare, revizuentul trebuie sa arate în cererea sa acele împrejurari care contureaza conditiile sus-mentionate. Acestea se regasesc, de exemplu, în materia revendicarii proprietatilor imobiliare preluate abuziv de statul comunist, care au primit solutia de respingere în instantele nationale, calificata de C.E.D.O. ca o încalcare a dreptului fundamental la proprietatea privata, când efectele acestei încalcari, constând în lipsirea proprietarului de bunul sau, nu mai pot fi înlaturate pe alta cale procedurala prevazuta de legislatia nationala, care sa tinda la restituirea în natura a bunului catre titularul sau.
[8] Temeiul de drept îl constituie dispozitiile art. 322 pct. 9 C. proc. civ., iar daca s-a solicitat si suspendarea executarii hotarârii atacate, acest temei de drept se va întregi cu dispozitiile art. 325 C. proc. civ.
[9] Probele. Probatiunea se structureaza pe doua aspecte: cel legat de formularea în termen a cererii de revizuire si cel legat de motivul propriu-zis de revizuire.
Referitor Ia primul aspect, relevanta este proba cu înscrisuri, constând într-un singur act, si anume Monitorul Oficial al României, Partea I, în care s-a publicat hotarârea C.E.D.O. invocata în revizuire.
în ceea ce priveste aspectul de fond, legat de verificarea motivului de revizuire invocat de parte, acesta impune solicitarea atasarii dosarului în care s-a pronuntat hotarârea atacata, precum si a hotarârii C.E.D.O. pronuntata în legatura cu hotarârea nationala atacata.
[10] Timbrajul. Taxa judiciara de timbru, în cuantum de 91.000 lei (la nivelul anului 2005), si timbrul judiciar, în valoare de 1.500 lei, sunt cele prevazute de art. 3 lit. h) din Legea nr. 146/1997, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv de art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995, cu modificarile si completarile ulterioare.
Daca se solicita si suspendarea executarii hotarârii atacate, se datoreaza în plus o taxa judiciara de timbru de 91.000 lei si un timbru judiciar de 3.000 lei, conform art. 3 lit. e) din Legea nr. 146/1997, respectiv, art. 3 alin. (1) din O.G. nr. 32/1995.
[11] Instanta competenta este cea care a pronuntat hotarârea a carei revizuire se cere [art. 323 alin. (1) C. proc. civ.]
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
LoginC************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE REVIZUIRE - CAZUL DE REVIZUIRE PREVAZUT DE ART. 322 PCT. 9 C. PROC. CIV.
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_ ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_, domiciliat în_ contradictoriu cu intimatul [3]_, domiciliat în ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
MODEL DE CONTESTATIE ÎN ANULARE
CONTESTATIA ÎN ANULARE OBISNUITA
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_ _, domiciliat în_, formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...
Model de cerere de revizuire - CAZUL DE ...
Domnule Presedinte, [1]
Subsemnatul [2]_, domiciliat în . formulez în contradictoriu cu intimatul [3]_, ...