Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale

Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale

Producator: Cabinet de avocatura Coltuc
 

Prezentare Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale

Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre soti a regimului comunitatii conventionale

A. ASPECTE TEORETICE

CONVENTIE MATRIMONIALA ÎNTRE SOTI

- regimul comunitatii conventionale –



I. PARTILE



1. Subsemnatul .........., cetatean ........., domiciliat în ...................., cnp, ........



2. Subsemnata .........., cetatean ........., domiciliata în ..................., cnp ........

în calitate de soti, casatoriti la data de .........., în localitatea.........., actul de casatorie fiind înregistrat sub nr..........din data de .........., la .........., asa cum rezulta din certificatul de casatorie nr. ..........emis la data de..........[1]



II. OBIECTUL CONVENTIEI



2.1. Noi, partile am hotarât sa adoptam regimul matrimonial al comunitatii conventionale, reglementat de art.366-368 Cod Civil.

2.2. Noi, partile declaram ca am lichidat regimul matrimonial avut anterior, al comunitatii legale/separatiei de bunuri, conform actului de lichidare autentificat sub nr......... de notarul public ........... /hotarârii judecatoresti definitive nr............

2.3. Regimul comunitatii conventionale se completeaza cu dispozitiile legale privind comunitatea legala, acolo unde prin prezenta conventie nu s-a prevazut altfel.

2.4. Noi, partile am hotarât urmatoarele[2]:

a) includerea în comunitate, în tot ori în parte, a bunurilor dobândite sau a datoriilor proprii nascute înainte sau dupa încheierea casatoriei, cu exceptia bunurilor prevazute la art. 340 lit. b) si c) Cod Civil;

b)restrângerea comunitatii la bunurile sau datoriile anume determinate în conventia matrimoniala, indiferent daca sunt dobândite ori, dupa caz, nascute înainte sau în timpul casatoriei, cu exceptia obligatiilor prevazute la art. 351 lit. c);

c)obligativitatea acordului ambilor soti pentru încheierea anumitor acte de administrare; în acest caz, daca unul dintre soti se afla în imposibilitate de a-si exprima vointa sau se opune în mod abuziv, celalalt sot poate sa încheie singur actul, însa numai cu încuviintarea prealabila a instantei de tutela;

d)includerea clauzei de preciput; executarea clauzei de preciput se face în natura sau, daca acest lucru nu este posibil, prin echivalent, din valoarea activului net al comunitatii;

e) modalitati privind lichidarea comunitatii conventionale.

2.5. Noi, partile confirmam inventarul bunurilor mobile autentificat sub nr.........de notarul public....., care face parte integranta din prezenta conventie matrimoniala[3]sau

Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta posibilitatea întocmirii unui inventar al bunurilor mobile proprii, precum si faptul ca în lipsa unui astfel de inventar, se prezuma, pâna la proba contrara, ca bunurile sunt comune si declaram ca nu solicitam întocmirea unui astfel de inventar (nu exista bunuri mobile proprii).



III. DREPTURILE SI OBLIGATIILE SOTILOR



3.1. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta urmatoarele efecte juridice ale regimului comunitatii conventionale:

- bunurile dobândite în timpul regimului comunitatii conventionale de oricare dintre soti sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devalmasie ale sotilor[4].

- fiecare sot are dreptul de a folosi bunurile comune fara consimtamântul expres al celuilalt sot si poate încheia singur acte de conservare si de administrare cu privire la orice dintre bunurile comune, precum si acte de dobândire a bunurilor comune.

- actele de înstrainare sau de grevare, precum si orice alte acte de dispozitie având ca obiect bunurile imobile comune nu pot fi încheiate decât cu acordul ambilor soti.

- oricare dintre soti poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a caror înstrainare nu este supusa anumitor formalitati de publicitate.

- sunt bunuri proprii ale sotilor, bunurile prevazute de art.340 Cod Civil.

- fiecare sot poate folosi, administra si dispune liber de bunurile sale proprii.

- în timpul comunitatii sotii pot împarti bunurile comune în tot sau în parte, prin act autentic notarial sau, în caz de neîntelegere, pe cale judiciara.

3.2. Prezenta conventie produce efecte de azi data autentificarii/ de la data de ___[5].

3.3. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta urmatoarele dispozitii cu caracter general care se aplica si regimului comunitatii conventionale (art.312 alin.2 Cod Civil):

- sotii sunt obligati sa contribuie, în raport cu mijloacele fiecaruia, la cheltuielile casatoriei[6];

- oricare dintre soti poate sa dea mandat celuilalt sot sa-l reprezinte pentru exercitarea drepturilor ce le are potrivit regimului matrimonial;

- fiecare sot poate face singur, fara consimtamântul celuilalt sot, depozite bancare, precum si orice alte operatiuni în legatura cu acestea;

- fiecare sot poate sa îi ceara celuilalt sa îl informeze cu privire la bunurile, veniturile si datoriile sale, iar în caz de refuz nejustificat se poate adresa instantei de tutela.

- în mod exceptional, daca unul dintre soti încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei, celalalt sot poate cere instantei de tutela ca, pentru o durata determinata, dreptul de a dispune de anumite bunuri sa poata fi exercitat numai cu consimtamântul sau expres.

- niciunul dintre soti, chiar daca este proprietar exclusiv, nu poate, fara consimtamântul scris al celuilalt sot, sa dispuna de drepturile asupra locuintei familiei si nici nu poate încheia acte prin care este afectata folosinta acesteia. Locuinta familiei este locuinta comuna a sotilor sau, în lipsa, locuinta sotului la care se afla copiii. Oricare dintre soti poate cere notarea în Cartea Funciara a unui imobil a faptului ca reprezinta locuinta a familiei, chiar daca nu este proprietarul imobilului;

- în cazul în care locuinta este detinuta în temeiul unui contract de închiriere, fiecare sot are un drept locativ propriu, chiar daca numai unul dintre ei este titularul contractului ori contractul este încheiat înainte de casatorie, dispozitiile paragrafului anterior fiind aplicabile.



IV. MODIFICAREA REGIMULUI MATRIMONIAL



4.1. Regimul matrimonial ales se poate modifica sau înlocui, dupa cel putin un an de la încheierea casatoriei. Orice modificare sau înlocuire a regimului matrimonial se va face cu respectarea conditiilor prevazute de Codul civil pentru încheierea conventiei matrimoniale.



V. ÎNCETAREA REGIMULUI MATRIMONIAL. LICHIDAREA



5.1. Regimul matrimonial înceteaza prin desfacerea casatoriei prin divort, prin încetarea casatoriei ca urmare a decesului unuia/ambilor soti sau prin nulitatea/anularea casatoriei.



5.2. În caz de încetare sau schimbare a regimului matrimonial, acesta se lichideaza prin buna învoiala prin act autentic notarial, sau, în caz de neîntelegere, pe cale judiciara.



VI. publicitatea CONVENTIEI MATRIMONIALE



6.1. În vederea opozabilitatii fata de terti, un exemplar al prezentei conventii si al inventarului (dupa caz) se va transmite de notarul public la Oficiul Starii civile din cadrul Primariei.........., precum si la RNNRM.

6.2. În vederea opozabilitatii fata de terti, oricare dintre soti va putea îndeplini formalitatile pentru efectuarea înscrierilor corespunzatoare la Biroul de cadastru si Publicitate Imobiliara competent pentru bunurile imobile si la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, pentru bunurile mobile (conform art.334 alin.3 si alin.4 Cod Civil)[7].



VII. LEGEA APLICABILA REGIMULUI MATRIMONIAL[8].



7.1. Noi, partile am hotarât ca legea aplicabila regimului matrimonial sa fie legea .....[9]

7.2. Sotii pot alege oricând o alta lege aplicabila regimului matrimonial dintre cele prevazute de art.2590 alin.2 Cod Civil, cu respectarea conditiilor de forma prevazute de lege pentru încheierea conventiei matrimoniale (art.2591 alin.2 Cod Civil).

7.3. Noi, partile declaram ca notarul public ne-a adus la cunostinta domeniul de aplicare a legii aplicabile regimului matrimonial prevazut de art.2593 Cod Civil[10].



VIII. LEGEA APLICABILA DIVORTULUI[11]



8.1. Noi, partile am hotarât ca legea aplicabila divortului sa fie legea ..........[12]

8.2. Daca legea straina aleasa nu permite divortul ori îl admite în conditii deosebit de restrictive, se aplica legea româna, în cazul în care unul dintre soti este, la data cererii de divort, cetatean român sau are resedinta obisnuita în România (art.2600 alin.2 Cod Civil)[13].

Cheltuielile pentru întocmirea prezentei conventiei au fost suportate de ambii soti.

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Oficiul de Stare civila din cadrul Primariei .............., un exemplar pentru RNNRM si ...... exemplare s-au eliberat partilor.





SOT, ................ SOTIE, ..................













B. ASPECTE PRACTICE





CONVENTIE MATRIMONIALA ÎNTRE SOTI

- regimul comunitatii conventionale –





Între subsemnatii:



A.........., cetatean .........., domiciliat în .........., având Cod Numeric Personal.............. , pe de- o parte si

B.........., cetatean .........., domiciliata în .........., având Cod Numeric Personal.........., pe de alta parte,

soti, casatoriti la data de .........., în localitatea.........., actul de casatorie fiind înregistrat sub nr.......... din data de .........., la .........., asa cum rezulta din certificatul de casatorie nr. .......... emis la data de.........., în conformitate cu prevederile articolului 312 si urmatoarele din Codul civil, intervenit prezenta

CONVENTIE PRIVIND ALEGEREA REGIMULUI MATRIMONIAL

în urmatoarele conditii:



Art. 1. Alegerea regimului matrimonial

Noi, A si B,soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 329 Cod Civil, alegem ca regim matrimonial regimul comunitatii conventionale, astfel cum acesta este reglementat de art. 366 – 368 Cod Civil.



Art.2 Bunuri care intra în comunitatea de bunuri si regimul acestora

Noi, A si B,soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 367 lit.a Cod Civil, prin adoptarea regimului comunitatii conventionale, urmatoarele bunuri vor intra în comunitate:

a) imobil identificat cu numarul cadastral..........si înscris în Cartea Funciara nr..........a localitatii..........-, imobil care a fost dobândit de catre A prin mostenire de pe urma lui ..........în baza..........,

b) imobil identificat cu numarul cadastral..........si înscris în Cartea Funciara nr..........a localitatii..........-, imobil care a fost dobândit de catre B prin cumparare (înainte de încheierea casatoriei dintre subsemnatii), în baza.........._,



Prin aceasta conventie, noi, A si B declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta de catre notarul public prevederile art.344 cod civil cu privire la publicitatea imobiliara în privinta imobilelor care apartin comunitatii si, în aceste conditii, solicitam notarea în Cartea Funciara nr. .......... si în Cartea Funciara nr.......... a regimului juridic de bun comun al sotilor al celor doua imobile descrise la punctele a) si b) de mai sus



De asemenea, noi, A si B, soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 367 lit.c Cod Civil, prin adoptarea regimului comunitatii conventionale, întelegem ca în privinta bunurilor imobile descrise la punctele a) si b) de mai sus, precum si în privinta tuturor imobilelor ce vor fi dobândite de catre noi în timpul casatoriei, toate contractele de închiriere vor putea fi încheiate doar cu acordul expres al ambilor soti, exprimat prin mandat autentic expres.



Noi, A si B,soti, convenim ca, toate bunurile dobândite de catre oricare dintre soti în timpul casatoriei sunt bunuri comune, în coproprietate pe cote parti, iar noi, sotii stabilim ca, atât în privinta bunurilor imobile descrise la punctele a) si b) de mai sus, care, prin efectul prezentei conventii, intra în comunitatea de bunuri, cât si în privinta tuturor si oricaruia dintre bunurile ce vor intra în comunitatea de bunuri a sotilor, cotele parte ce revin fiecaruia dintre soti sunt urmatoarele : sotul A – cota de 1/3, iar sotia B – cota de 2/3.



Art.3 Alegerea locuintei familiei

Noi, A si B, viitori soti, declaram ca, în conformitate cu prevederile art. 321 si urmatoarele din Codul Civil,alegem ca locuinta a familiei imobilul situat la adresa din .........., imobil identificat cu numarul cadastral..........si înscris în Cartea Funciara nr..........a localitatii.........., imobil care la momentul încheierii prezentei conventii este proprietatea exclusiva a sotului A, dobândit de catre acesta prin mostenire de pe urma lui ..........în baza.........., imobil care, în baza prezentei conventii intra în comunitatea de bunuri a sotilor.



Prin aceasta alegere a locuintei comune, noi, A si B declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta de catre notarul public prevederile art.322 Cod Civil cu privire la regimul juridic al locuintei familiei.



De asemenea, declaram ca am luat cunostinta despre faptul ca, în baza copiei actului de casatorie, precum si în baza prezentei conventii matrimoniale, notarul public va proceda la notarea locuintei familiei în Cartea Funciara a imobilului.



Art.4 Clauza de preciput

Noi, A si B,soti, în conformitate cu prevederile art. 333 din Codul Civil, întelegem sa convenim urmatoarele:

Eu, A, înteleg ca, în cazul decesului meu si daca sotia mea, B îmi va supravietui, aceasta sa preia fara plata, înainte de partajul mostenirii, imobilul situat la adresa din .........., imobil identificat cu numarul cadastral..........si înscris în Cartea Funciara nr..........a localitatii..........sau, în cazul în care imobilul descris mai sus nu se va mai afla în patrimoniul meu, imobilul care, la data decesului meu va constitui locuinta familiei.

De asemenea, în aceleasi conditii,

Eu, B, înteleg ca, în cazul decesului meu si daca sotul meu, A îmi va supravietui, acesta sa preia fara plata, înainte de partajul mostenirii, imobilul situat la adresa din .........., imobil identificat cu numarul cadastral..........si înscris în Cartea Funciara nr..........a localitatii..........sau, în cazul în care imobilul descris mai sus nu se va mai afla în patrimoniul meu, imobilul care, la data decesului meu va constitui locuinta familiei si va fi fost dobândit de catre noi, A si B, soti, în coproprietate.



Art.5. Clauze diverse

Noi, A si B, soti, declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta prevederile art.307 – 311 Cod Civil privind drepturile si îndatoririle personale ale sotilor, precum si prevederile art. 312 – 338 Cod Civil cu privire la regulile generale aplicabile tuturor regimurilor matrimoniale, de la care nu putem deroga prin încheierea prezentei conventii matrimoniale.

De asemenea, noi, A si B,soti, declaram ca ne-au fost aduse la cunostinta prevederile art. 330 alin 3 din Codul Civil, iar noi, sotii declaram ca întelegem ca prezenta conventie produce efecte începând cu data de ...........

Tehnoredactat la .............., în ...... exemplare, din care un exemplar pentru arhiva biroului notarial, un exemplar pentru Oficiul de Stare civila din cadrul Primariei .............., un exemplar pentru RNNRM, ...... exemplare s-au eliberat partilor, si doua exemplarepentru fi trimise, din oficiu, la Biroul de Cadastru si Publicitate Imobiliara pentru a fi notata regimul de locuinta a familiei si regimul de bun comun al imobilului.





SOT, .......... SOTIE, ..........

[1]Explicatie: Data casatoriei prezinta importanta si este indicat sa apara în cuprinsul conventiei, pentru a se putea verifica trecerea unui an de la încheierea casatoriei.

[2]Obiectul conventiei matrimoniale se poate referi la unul, mai multe sau toate dintre aspectele prevazute de art.367. Enumerarea este limitativa.

[3]Daca este cazul (art.343 alin.3 Cod civil).

[4]Sub rezerva dispozitiilor art.367 lit.b Cod civil (daca s-a prevazut prin conventie), când se poate restrânge comunitatea numai la anumite bunuri sau datorii.

[5]Sotii pot alege o data ulterioara încheierii conventiei, de la care aceasta îsi va produce efectele (art.330 alin.3 Cod Civil). Între data încheierii conventiei si data la care partile au convenit ca aceasta îsi va produce efectele, regimul matrimonial al sotilor va fi, de drept, cel al comunitatii legale (caci sotii nu pot ramâne fara regim matrimonial în aceasta perioada). Acest regim trebuie lichidat obligatoriu la data la care conventia matrimoniala îsi va produce efectele, printr-un act de lichidare sau pe cale judiciara.

[6]Potrivit art.325 alin.2 Cod Civil, se poate stabili si un alt mod de contributie. Nu se poate prevedea ca suportarea cheltuielilor casatoriei sa revina în exclusivitate numai unuia dintre soti (art.325 alin.3 Cod Civil)

[7]Potrivit art.334 alin.3 partile pot solicita sa efectueze ele însele formalitatile de publicitate ale conventiei matrimoniale la BCPI si la AEGRM. Notarul va face o astfel de înscriere la data când unul dintre soti va dobândi un bun, când pe lânga întabularea dreptului de proprietate rezultat din actul încheiat, va solicita si notarea conventiei matrimoniale.

[8]Se va completa atunci când unul dintre soti este cetatean strain. Acest capitol nu este obligatoriu. Daca sotii nu aleg legea aplicabila regimului matrimonial, acesta este supus legii aplicabile efectelor generale ale casatoriei (art.2593 Cod Civil).

[9]Se poate alege oricare dintre legile prevazute de art.2590 alin.2, lit.a, b, c Cod Civil.

[10]Continutul întreg al art.2593 Cod Civil ar putea fi înscris într-o fisa de informare, ce se va încheia numai în acest scop.

[11]Se va completa atunci când unul dintre soti este cetatean strain. Nu este obligatorie alegerea legii aplicabile divortului în cuprinsul conventiei matrimoniale. Alegerea se poate face de soti oricând pâna la data sesizarii autoritatii competente sa pronunte divortul (art.2598 Cod Civil). Daca sotii nu aleg legea aplicabila divortului. Aceasta va fi oricare din legile prevazute de art.2600 Cod Civil.

[12]Sotii pot alege oricare dintre legile prevazute de art.2597 lit.a,b,c,d,e Cod Civil.

[13]Se va elimina daca partile aleg în cuprinsul art.8.1. legea româna.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
190 683 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODELE DE CONVENTII MATRIMONIALE PRIVIND ALEGEREA DE CATRE SOTI A REGIMULUI COMUNITATII CONVENTIONALE

Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionaleModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionale
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului comunitatii conventionale A. ...
Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi sotiModel de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi soti
Model de act de lichidare între so...
Model de act de lichidare între sotul supravietuitor si mostenitori sau între mostenitorii celor doi ...
Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort)Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort)
Model de act de lichidare între fo...
Model de act de lichidare între fosti soti (dupa divort) ACT DE LICHIDARE A REGIMULUI COMUNITATII LEGALE ...
Model de act de lichidare între soti (care îsi schimba regimul matrimonial)Model de act de lichidare între soti (care îsi schimba regimul matrimonial)
Model de act de lichidare între so...
MODEL DE ACT DE LICHIDARE ÎNTRE SOTI (care îsi schimba regimul matrimonial) ACT DE LICHIDARE A ...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuriModele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri
Modele de conventii matrimoniale privind...
Modele de conventii matrimoniale privind alegerea de catre viitori soti a regimului separatiei de bunuri A. ASPECTE ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei de bunuriModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei de bunuri
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului separaþiei ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionaleModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionale
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului ...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionaleModele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului comunitãþii convenþionale
Modele de convenþii matrimoniale p...
Modele de convenþii matrimoniale privind alegerea de cãtre viitori soþi a regimului ...
Model de pact de optiune (de vânzare)Model de pact de optiune (de vânzare)
Model de pact de optiune (de vânza...
Model de pact de optiune (de vânzare)[1] Între: [...] cu domiciliul în [...], ...

MODELE DE CONVENTII MATRIMONIALE PRIVIND ALEGEREA DE CATRE SOTI A REGIMULUI COMUNITATII CONVENTIONALE ESTE LISTAT IN: