Inscrie firma »
C************************************ Prezentare firma Produsele firmei Contact
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA

MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA

Producator: Cabinet avocatura Coltuc
 

Prezentare MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA

CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA

Instanta_

Sectia_

Dosar nr. /

Termen la data de_

Domnule Presedinte, [1]

Subsemnatul [2]_, în calitate de _în dosarul nr. / având ca obiect _va solicit sa luati act ca înteleg sa

Renunt la judecata _[3]

Temeiul de drept [4]: îmi întemeiez cererea pe dispozitiile art. 246 C. proc. civ.

Semnatura,

Domnului Presedinte al Judecatoriei/Tribunalului/Curtii de Apel/Înaltei Curti de Casatie si Justitie [5]_

[1] Natura juridica. Renuntarea la judecata, reglementata de art. 246 C. proc. civ., este un act de dispozitie al partilor, fiind o expresie a principiului disponibilitatii în procesul civil. în doctrina s-a afirmat ca renuntarea la judecata constituie un act de vointa al partilor cu privire la drepturile subiective deduse judecatii sau la mijloacele procedurale prin care se pot stabili aceste drepturi. Desi textul art. 246 face referire la cererea de chemare în judecata, atât în literatura de specialitate, cât si în practica judiciara s-a admis constant ca renuntarea la judecata poate avea loc atât în apel, cât si în recurs sau în caile extraordinare de atac, precum si în cadrul cererilor formulate în cursul executarii silite.
1.1. Termenul de introducere. Potrivit dispozitiilor art. 246 alin. (1) C. proc. civ., renuntarea la judecata poate avea loc oricând, fie verbal, fie prin cerere scrisa. Potrivit alin. (3) al aceluiasi articol, daca renuntarea s-a facut dupa comunicarea cererii de chemare în judecata, pârâtul are dreptul la cheltuieli de judecata.

Daca s-a intrat în dezbaterea fondului, renuntarea nu se poate face decât cu învoirea celeilalte parti.

O situatie speciala se întâlneste, potrivit dispozitiilor art. 618 alin. (1) C. proc. civ., în procesele de divort, în care reclamantul poate renunta oricând la cerere, în tot cursul judecatii înaintea instantelor de fond, chiar daca pârâtul se împotriveste.

[2] Titularul cererii. Reclamantul poate renunta la judecata, însa si apelantul sau recurentul poate renunta Ia judecarea caii de atac.

Intervenientul principal poate renunta la judecarea cererii sale, care, potrivit art. 50 C. proc. civ., îmbraca forma unei cereri de chemare în judecata. De asemenea, si intervenientul accesoriu poate renunta la cererea sa. Pârâtul poate renunta la cererea reconventionala sau la cererea de chemare în garantie. Aceste parti pot exercita, la rândul lor, caile de atac si pot renunta la judecarea lor.

Reclamantul care a exercitat calea de atac a apelului sau a recursului poate învedera instantei ca întelege sa renunte la actiunea introductiva de instanta, însa numai cu acordul partii adverse. în aceasta situatie, instanta de apel va admite apelul si va schimba sentinta, luând act de renuntarea la judecata actiunii.

Partea care renunta la judecata trebuie sa aiba capacitatea de a dispune în momentul renuntarii, de vreme ce aceasta este considerata un act de dispozitie. Daca partea este reprezentata conventional, reprezentantul trebuie sa aiba o procura speciala, iar reprezentantul legal sau ocrotitorul legal sa fie autorizat de organul competent.

în mod similar, în cazul persoanei juridice, reprezentantul acesteia trebuie sa aiba o împuternicire speciala pentru a renunta la judecata.

[3] Obiectul renuntarii la judecata.

3.1. Renuntarea poate viza atât cererea de chemare în judecata, cererea reconventionala, cererea de interventie principala sau accesorie, precum si cererea de chemare în garantie.

La judecata acestor cereri se poate renunta, în conditiile prevazute de lege, atât în fata primei instante, cât si în caile de atac. Este important sa se faca distinctia între renuntarea la judecata cailor de atac si renuntarea la judecata cererii de chemare în judecata, reconventionale etc. în caile de atac.

3.2. Referitor la caile de atac, se distinge, de asemenea, dupa cum au fost sau nu exercitate. Astfel, în baza art. 267 C. proc. civ., dupa pronuntarea hotarârii partea poate renunta la exercitarea caii de atac, facându-se aratare despre aceasta într-un proces-verbal semnat de presedinte si grefier; în atare situatie, conform art. 283 C. proc. civ., partea care a renuntat expres la apel, cu privire la o hotarâre, nu mai are dreptul de a face apel. Aceste dispozitii în materia apelului se aplica în mod corespunzator si în recurs, potrivit dispozitiilor art. 316 C. proc. civ.
Dupa exercitarea caii de atac, partea poate renunta la judecata acesteia, ceea ce înseamna o achiesare la hotarârea atacata, careia instanta învestita cu solutionarea caii de atac trebuie sa-i dea eficienta în baza principiului disponibilitatii care guverneaza procesul civil, si nu în baza art. 246 C. proc. civ., care conditioneaza solutia de acordul partii adverse, o data ce s-a intrat în cercetarea fondului.

Articolul 246 este situat în Titlul 111 - Procedura în fata primei instante si se refera expres la cererea de chemare în judecata; el este aplicabil si în caile de atac, potrivit art. 298 si art. 316 C. proc. civ., dar cu referire tot la cererea de chemare în judecata.

Credem ca aceasta solutie se justifica si fata de efectele diferite pe care le produc cele doua feluri de renuntari: în cazul renuntarii la judecata cererii de chemare în judecata reclamantul poate introduce o noua cerere în termenul de prescriptie a dreptului material la actiune, ceea ce justifica interesul pârâtului de a se opune la renuntare dupa ce s-a intrat în dezbaterea fondului, în timp ce, în cazul renuntarii la judecata caii de atac, aceasta nu mai poate fi exercitata ulterior.

[4] Temeiul de drept este dat de dispozitiile art. 246 C. proc. civ.

[5] Instanta competenta. Cererea se depune la instanta la care cauza este pendinte.

5.1. Efectele renuntarii. Renuntarea la judecata este un act procedural cu caracter individual, care nu produce nici un efect asupra celorlalti reclamanti, iar în situatia în care reclamantul renunta la judecata numai cu privire la unul dintre pârâti, actul sau de dispozitie nu îi va afecta pe ceilalti, fata de care judecata se va purta în continuare. Nu vor fi afectate nici cererea reconventionala sau o cerere de interventie în interes propriu, care au caracterul unor cereri de sine statatoare si pot fi judecate în continuare.

Timbrajul. Cererea de renuntare la judecata nu se timbreaza, însa, pentru ca instanta sa ia act de cererea de renuntare, este necesar ca actiunea introductiva de instanta, apelul ori recursul, precum si orice alta cale de atac la judecarea careia se renunta sa fie timbrate conform legii. întrucât exceptia de netimbrare primeaza, în cazul neîndeplinirii acestei obligatii se va aplica sanctiunea anularii prevazuta de art. 20 alin. (3) din Legea nr. 146/1997, ceea ce împiedica instanta sa ia act de renuntare.
PREZENTARE C************************************
MEMBRU
GRATUIT
C************************************
179 374 accesari
Pentru a vizualiza datele companiei
C************************************
va rugam sa va autentificati accesand urmatorul buton:
Login
Activitate firma: avocat bucuresti - avocat online - avocat drept penal

PRODUSE ASEMANATOARE CU MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA

MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL PRETINSMODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL PRETINS
MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL ...
CERERE DE RENUNTARE LA DREPTUL PRETINS Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATAMODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA
MODEL DE ÎNTÂMPINARE LA CERE...
ÎNTÂMPINARE LA CEREREA DE CHEMARE ÎN JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data ...
MODEL DE CERERE DE PERIMAREMODEL DE CERERE DE PERIMARE
MODEL DE CERERE DE PERIMARE
CERERE DE PERIMARE Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, în calitate de_(pârât, intimat ...
MODEL DE CERERE DE PERIMAREMODEL DE CERERE DE PERIMARE
MODEL DE CERERE DE PERIMARE
CERERE DE PERIMARE Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2]_, în calitate de_(pârât, intimat ...
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIUMODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU
MODEL DE CERERE DE INTERVENTIE ÎN ...
CERERE DE INTERVENTIE ÎN INTERES PROPRIU Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data de_ Domnule ...
MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATAMODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA
MODEL DE CERERE DE MODIFICARE A CERERII ...
CERERE DE MODIFICARE A CERERII DE CHEMARE ÎN JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr. / Termen la data ...
Model de actiune în constatare nulitate absoluta si anulareModel de actiune în constatare nulitate absoluta si anulare
Model de actiune în constatare nul...
MODELE DE CERERI DE CHEMARE ÎN JUDECATA ÎN MATERIA NULITATII 1. Pentru constatarea nulitatii ...
MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATAMODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA
MODEL DE CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINT...
CERERE DE RECUZARE A UNUIA DINTRE MEMBRII COMPLETULUI DE JUDECATA Instanta_ Sectia_ Dosar nr._/_ Termen la ...
MODEL DE DECLARATIE DE RECURSMODEL DE DECLARATIE DE RECURS
MODEL DE DECLARATIE DE RECURS
DECLARATIE DE RECURS Domnule Presedinte, [1] Subsemnatul [2] _domiciliat în_, în calitate de ...

MODEL DE CERERE DE RENUNTARE LA JUDECATA ESTE LISTAT IN: