Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.52 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.


  • PIATA DE CAPITAL

    Analiza - Azomures Targu-Mures (AZO)

    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq

    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic

  • PIATA VALUTARA

    Evolutia pietei valutare



    PIATA VALUTARA



    Analiza - Azomures Targu-Mures (AZO)



    Azomures este cel mai mare producator roman de ingrasaminte chimice utilizate in agricultura, avand o cota de piata de 45% intre producatorii interni de profil. Volumul activitatii in anul 2003 a fost de 189 milioane USD, iar in primele trei trimestre ale acestui an de 143.9 milioane USD. Actiunile Azomures sunt cotate la categoria I a BVB sub simbolul AZO, capitalizarea bursiera la un pret de 3850 lei/actiune fiind de 68 milioane USD.

    Actionarul majoritar al combinatului este Transworld Fertilizers Holding, inregistrat in Luxemburg insa cu actionariat turcesc. Majoritarul este o casa de comert care livreaza la extern cea mai mare parte a productiei Azomures. Alti actionari minoritari sunt: Broadhurst Investments si Lindsell Enterprises, Azomures Holding si A.V.A.S. Restul actionarilor detin 5.6% din societate, aceste actiuni liber transferabile valorand 3.8 milioane dolari. Excluzand tranzactiile mari prin care structura actionariatului s-a modificat semnificativ, in ultimele 12 luni actiunile libere au avut o rotatie de aproape 300%, ceea ce indica un interes ridicat pentru aceste actiuni, in ciuda unei proportii reduse a actiunilor tranzactionabile.



    Activitatea Azomures SA

    Activand intr-un domeniu cu un inalt grad de poluare a mediului, Azomures va trebui sa indeplineasca in cativa ani normele de mediu, ceea ce presupune efectuarea unor investitii semnificative, apreciate la cateva zeci de milioane de dolari. Pentru a obtine surse de finantare din partea actionarilor, anul trecut s-a operat o majorare de capital in urma careia s-au atras doar 150 mld lei (aproape 5 milioane dolari la acel moment). In anul 2003, Azomures a realizat un profit net de 386.9 mld lei, in conditiile unei cifre de afaceri de 6120.9 mld lei (rata profit 6.3%). Un efect substantial l-a avut programul de subventii catre producatorii agricoli pentru achizitionarea ingrasamintelor, in acest context, ponderea productiei livrate la intern fiind de 25.8%.



    Datele si estimarile de mai sus au drept baza un comunicat al societatii Azomures.

    In anul 2004 programul de subventionare a producatorilor interni nu a mai continuat, astfel ca Azomures si-a orientat intr-o proportie mai mare productia catre piata externa. In primele 6 luni ale acestui an volumul exportat a crescut cu 35% an/an, iar cel distribuit pe piata interna a scazut cu 10%. Volumul fizic total a fost de 682.906 tone in primul semestru, ceea ce anualizat ar echivala cu o crestere de 6.6% fata de 2003. Veniturile din exploatare au fost de circa 100.6 milioane dolari in primul semestru al anului 2004, de unde se deduce un pret mediu pe tona de 147.4$, similar cu cel mediu inregistrat anul trecut. Pe pietele internationale, principalele categorii de produse realizate de Azomures se tranzactioneaza futures in jurul unor cotatii de 230$/tona (uree), 160-170$/tona (nitrat de amoniu).

    Pana la 30 septembrie 2004, veniturile din exploatare au fost de 4784.3 mld lei (+9.6% anual). Profitul net dupa primele noua luni a fost de numai 71.4 mld lei, fata de 431 mld lei in perioada ianuarie-septembrie 2003. Pentru anul 2004, Azomures isi propusese un profit net de 200 mld lei si credem ca este o probabilitate redusa ca aceasta tinta sa fie indeplinita.

    Cresterea cheltuielilor cu materiile prime cu 31.3% a fost principala cauza a diminuarii drastice a profitului fata de perioada similara a anului trecut, insa explica doar partial aceasta situatie, in conditiile in care societatea practica la extern preturi semnificativ inferioare cotatiilor de pe piata internationala.

    Conducerea Azomures s-a confruntat cu probleme in relatia cu sindicatul, acesta solicitand in repetate randuri majorari salariale si amenintand cu miscari de greva. In cursul acestui an, patronatul Azomures a propus o majorare salariala de 12%.

    Indicatorii de crestere a activitatii in lei si de eficienta sunt prezentati in tabelele de mai jos:





    Evolutia diferitelor categorii de cheltuieli si a rezultatelor raportate la veniturile din exploatare, dau o imagine privind riscul activitatii desfasurate de societate: marja din exploatare a fost 5.3% in 2002, 8.4% in 2003 si 2.1% dupa primele trei trimestre ale acestui an.



    In 6 octombrie 2004, Azomures a devenit actionarul majoritar al operatorului portuar Chimpex Constanta, achizitionand 74.3% din actiunile companiei, printr-un act de novatie, respectiv preluarea drepturilor si obligatiilor de la fostul actionar majoritar Rompac International SA.

    Indicatori de evaluare



    Pe baza rezultatului inregistrat dupa primele noua luni, indicatorul pret/castig este ridicat, iar P/E pe bugetul 2004 (greu de indeplinit in privinta profitului) este 9.9, nivel mediu in contextul bursei noastre. Riscul ridicat al activitatii Azomures face ca raportul pret/cifra de afaceri sa fie relativ redus, investitorii neputand conta pe o stabilitate a ratelor de profit realizate de societate.

    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq



    Valoarea totala a tranzactiilor efectuate pe BVB si BER in saptamana 6-10 decembrie se ridica la 681.9 mld lei, comparativ cu 701.9 mld lei inregistrate in saptamna precedenta. Media zilnica a tranzactiilor a fost de 136.5 mld lei.

    In perspectiva listarii Socep Constanta pe platforma BVB, saptamana trecuta s-au derulat tranzactii reprezentand 2.8% din capitalul social al acesteia. Aprecierea saptamanala a fost de 8.59%, ultimul pret mediu al saptamanii fiind de 2,998 lei/actiune.

    S-au perfectat schimburi cu 3.97% din capitalul Neptun Campina, pe fondul unei aprecieri a cursului de 10.7%. Nu s-au reportat modificari ale structurii actionariatului; actionarul majoritar este Metaleuroest cu 71.92% din societate. Pretul de vineri a fost de 174,752 lei/actiune, iar aprecierea cotatiilor a continuat si in primele sedinte ale saptamanii curente.

    La Rolast Pitesti, in cadrul unei singure tranzactii s-au transferat miercuri 1.62% din actiunile societatii la un pret 1,740 lei/actiune, pret superior celui inregistrat marti de 1,716 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 9.1 mld lei.

    Societatile de Investitii Financiare



    Transferurile perfectate cu actiunile SIF au fost in crestere cu 44%, atingand in aceasta saptamna 98.37 mld lei, corespunzator unui procent de 14.42% din lichiditatea totala a pietelor. Cu toate acestea, evolutia din perspectiva preturilor a fost usor crescatoare (exceptie SIF Moldova cu o scadere de �0.12%), cea mai importanta variatie fiind inregistrata de SIF Oltenia cu o apreciere de 0.99%.

    Banci



    Din sectorul bancar Banca Transilvania a fost cea mai lichida, detinand 11.94% din totalul tranzactiilor, respectiv 81.4 mld lei, fiind si singura banca ale carei actiuni au crescut (cu 3.03%). Lichiditatea totala aferenta sectorului bancar a fost de 128.5 mld lei. Dupa efectuarea splitarii de la valoarea nominala de 2,000 lei/actiune la 1,000 lei/actiune, cotatia actiunilor Bancii Comerciale Carpatica au inregistrat inregistrat o scadere de 47.38%, in termeni reali fiind o apreciere de 5.24%.

    Sectorul Farmaceutic



    Miercuri s-a transferat 1.2% din capitalul social al Sicomed la un pret de 6,600 lei, in conditiile in care pretul pietei din ziua precedenta fusese de 6,804 lei/actiune. Valoarea tranzactiei a fost de 33 mld lei. Antibiotice Iasi a avut o evolutie usor descrescatoare la nivelul saptamanii.

    Sectorul Petrolier



    Sectorul petrolier a contribuit cu 30.23% la totalul tranzactiilor, insumand 206.14 mld lei, din care 106.5 mld lei aferente Petrom si 99.6 mld lei aferente Rompetrol Rafinare Constanta. SNP a incheiat saptamna la pretul mediu zilnic de 3,153 lei/actiune, in urcare cu 1.59%, iar RRC la 936 lei/actiune, de asemenea situata pe un trend acendent.

    Din 15 decembrie SNP trece in proprietatea OMV, dupa ce acestia au platit 1.5 mld euro pentru pachetul de 51%. Capitalizarea bursiera a SNP este de 4.48 mld euro, apropiata de capitalizarea OMV la bursa din Viena.

    PIATA VALUTARA


    Click pentru marire

    Sursa: BNR

    In saptamana 6 - 10 decembrie 2004, leul s-a depreciat cu 3.34% fata de euro si cu 4.37% fata de dolar. In raport cu cosul valutar utilizat de BNR, leul s-a depreciat cu 3.6%. De la inceputul anului leul s-a apreciat cu 6.57% fata de cosul valutar.

    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.


    VANGUARD S.A.

    Departamentul de Analiza
    [email protected]
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z