Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.77 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.
BLITZ_FINANCIAR


BLITZ FINANCIAR

NR. 77


PIATA DE CAPITAL
Bursa de valori Bucuresti si bursa electronica Rasdaq

Societatile de invistitii financiare - banci - sectorul farmaceutic - sectorul petrolier


PIATA VALUTARA
Evolutia pietei valutare


PIATA DE CAPITAL


Bursa de valori Bucuresti si bursa electronica Rasdaq



Lichiditatea saptamanala a ambelor piete a coborat pana la 651.5 mld de lei, de la 1011.8 mld lei, in saptamana anterioara.


Astazi, 22 iunie s-a incheiat subscrierea in cadrul IPO Flamingo. Perioada subscrierii a evidentiat un interes ridicat din partea investitorilor, fiind solicitate aproape 45.5 milioane de actiuni, la pretul maxim de 24,000 lei, reprezentand o suprasubscriere de aproape 168% la nivelul pretului maxim.


Emitentul a oferit 17 milioane de actiuni spre vanzare, stabilind prin prospect acceptarea unui grad maxim de suprasubscriere e chivalent cu de doua ori numarul actiunilor oferite, adica o subscriere de trei ori fata de oferta (51 milioane de actiuni).


La nivelul maxim de suprasubscriere stabilit prin prospect, pretul final ar putea cobori pana la 23,000 lei, pana la acest nivel de pret fiind subscrise peste 51 milioane de actiuni. Aceasta ipoteza este valabila in cazul in care emitentul nu decide suplimentarea numarului de actiuni oferite cu pana la 15% din numarul initial, conform prospectului de emisiune.


Pretul final va fi comunicat oficial maine 23 iunie 2005, si va fi publicat pe paginile de web ale emitentului si managerilor principali ai ofertei.


Stirile negative din presa din ultima perioada au avut drept consecinta deprecierea continua a pretului titlurilor Impact (IMP) pe fondul unei lichiditati ridicate (aproximativ 15.7 mld de lei in saptamana de analiza). In sedinta de vineri, 17 iunie, pretul mediu de tranzactionare a inregistrat nivelul de 3,834 lei/actiune, in scadere cu 10.4% fata de luni.


O lichiditate semnificativa a fost inregistrata de titlurile emise de societatea de extractie a pietrei pentru constructii Grandemar Cluj-Napoca (GRND), contribuind cu 1.75% la valoarea totala. In cadrul sedintei din data de 16 iunie au fost efectuate doua tranzactii speciale cu aceste actiuni, in valoare de aproximativ 11.3 mld de lei, transferandu-se 8% din capitalul social. Nu au fost inca transmise raportari referitoare la schimbarea structurii actionariatului.


Societatile de asigurare au avut din nou in saptamana 10-17 iunie ponderi semnificative in volumul total de tranzactionare. Asirom (ASRA) a contribuit cu aproape 1.4% la totalul celor doua piete, valoarea tranzactiilor cu aceste titluri depasind 9 mld de lei. Ardaf (ARDF) a fost tranzactionata la un volum valoric saptamanal de aproximativ 8.54 mld de lei, pretul mediu inregistrand fluctuatii peste si sub pragul de 2,700 lei. Valoarea acestuia inregistrata vineri a fost de 2,839 lei/actiune, cu peste 5% mai mare decat in 10 iunie.


Lichiditatea mai ridicata decat de obicei, inregistrata de Athenee Palace (ATPA) in sedinta din 16 iunie (peste 186,000 de actiuni) a determinat plasarea titlurilor ATPA in topul celor mai tranzactionate in perioada 10-17 iunie, cu o contributie de 0.93% in totalul valoric al transferurilor.


Societatile de Investitii Financiare




Valoarea tranzactiilor cu actiuni SIF a fost de peste doua ori mai mare decat in saptamana anterioara, situandu-se in jurul nivelului de 350 mld de lei (53.5% din lichiditatea totala). Cresterea lichiditatii pe aceste titluri a fost insotita si de aprecieri ale preturilor medii in toate cele cinci cazuri.


SIF Banat Crisana a vandut pachetul de 14.7% din capitalul social al producatorului de mijloace de transport pe calea ferata Remarul 16 Februarie Cluj-Napoca unui operator privat de transporturi feroviare (Transferoviar Grup Cluj-Napoca). Valoarea tranzactiei a fost de 30.7 mld de lei.


SIF Transilvania a subscris 55.6 mld de lei la majorarea capitalului social al societatii Turism Felix Baile-Felix, reprezentand 2.2 milioane de actiuni. Inainte de majorare, pachetul detinut de SIF3 la societatea respectiva era de 74.2% din capitalul social.


BANCI




In absenta de la tranzactionare a actiunilor BRD, titlurile TLV si BCC au contribuit cu 18.5% la totalul tranzactiilor, volumul valoric fiind de 120.3 mld lei.


Pretul mediu de tranzactionare pentru TLV a continuat sa se aprecieze pana la sfarsitul saptamanii. In data de 20 iunie, SIF Oltenia a anuntat ca a subscris la majorarea capitalului Bancii Transilvania un numar de peste 6.6 mil de actiuni, in valoare de aproximativ 26.6 mld de lei.


Sectorul Farmaceutic




Valoarea tranzactiilor cu titlurile companiilor farmaceutice a fost aproximativ similara cu cea inregistrata in perioada anterioara (23.7 mld de lei). Ponderea in total a crescut insa, pana la 3.64%, datorita diminuarii lichiditatii de ansamblu a celor doua piete.


Actionarii Antibiotice au decis distribuirea in cadrul majorarii de capital a unei actiuni gratuite pentru 8 detinute, data de inregistrare fiind 27 iunie. ATB a fost singurul titlu faramceutic al carui pret mediu de tranzactionare s-a apreciat in perioada analizata.


Actiunile Biofarm au fost din nou cele mai tranzactionate din sector, cu un volum saptamanal de 14.8 mld lei. Pe 14 iunie a fost inregistrata o tranzactie speciala cu tilturile respective, in valoare de 11 mld de lei, fiind transferate peste 2.7 milioane de actiuni la pretul minim al zilei, (4,000 lei).


Sectorul Petrolier




Titlurile societatilor petroliere au reprezentat 9.71% din lichiditatea pietei, o pondere mult mai mica decat in saptamana anterioara (aproximativ 63.3 mld de lei). Valoarea tranzactiilor cu actiuni SNP in perioada analizata a reprezentat mai putin de o treime din cea inregistrata in 6-10 iunie. Cu toate acestea, cu exceptia sedintei de miercuri, 15 iunie, pretul mediu de tranzactionare al titlurilor emise de Petrom s-a mentinut peste pragul de 4,000 lei.


RRC si-a continuat deprecierea cu cateva procente pe parcursul saptamanii


PIATA VALUTARA


click pentru marire

In saptamana 10 - 17 iunie 2005, leul s-a depreciat cu 0.03% fata de euro si cu 0.88% in raport cu dolarul. De la inceputul anului, pana la 17 iunie 2005, moneda nationala s-a apreciat cu 8.86% fata de euro si s-a depreciat cu 2.56% in raport cu dolarul.


NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.


Cristian Tudorescu : [email protected]

VANGUARD S.A
Departamentul de analiza : [email protected]


Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z