Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.55 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.


  • PIATA DE CAPITAL
    Analiza - Bancile cotate la BVB
    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq
    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic

  • PIATA VALUTARA
    Evolutia pietei valutare




    Analiza - Bancile cotate la BVB



    Inceputul acestui an a insemnat o continuare a aprecierii cotatiilor principaleloractiuni de pe bursa. Cateva motive au concurat la aceasta situatie:

    • adoptarea masurilor de reducere a fiscalitatii asupra profiturilor;
    • perspective de expansiune a domeniilor intr-un ritm superior celui asteptat pentru sectoarele similare din tarile vecine Romaniei.
    • lipsa unei palete investitionale largi, care sa permita unui investitor de talie mare o diversificare suficienta a portofoliului in conditii de lichiditate a respectivelor actiuni.

    Dupa evolutii spectaculoase in anul 2004, aprecierea cotatiilor bancilor a continuat si in debutul anului 2005, cu cresteri ale pretului mediu zilnic cuprinse intre 16.4% si 22.8% (conform datelor de la 14 ianuarie 2005)



    Cateva caracteristici ale sistemului bancar in Romania:

    • la finele primului semestru al anului 2004, totalul activelor bancare din sistem ajunsesera la volumul de 17.7 mld euro (+18% fata de inceputul anului). Pentru finalul anului 2004, estimam un total al activelor bancare de aproximativ 21 mld euro, ceea ce ar reprezenta un ritm de crestere a sectorului de 40% in euro in 2004.

    • indicatorul Active bancare per capita este de circa 3 ori mai mare in Polonia fata de Romania:



    • Bancile reprezentative din Romania, opereaza inca la o rentabilitate a activelor (ROA) de peste 3%, insa este de asteptat ca pe termen mediu si lung sa asistam la o reducere a acestui parametru. Prin comparatie, OTP Bank a inregistrat in 2004 ROA trimestriale de 3.2-3.5%, in timp ce bancile din Polonia *1 aveau la sfarsitul trimestrului trei al anului 2004 un ROA anualizat cuprins intre 1.5% si 2.1%

    • din datele unui studiu Bank Austria - Creditanstalt reiese faptul ca pentru urmatorii 10 ani este asteptata o dinamica medie anuala de circa 20% in euro a sistemului bancar din Romania. Aceasta in conditiile in care in Polonia si Ungaria intalnim acum ritmuri medii de crestere ale sistemului bancar de sub 10% in euro.

    Indicatori comparativi banci din regiune:



    In continuare propunem o analiza a indicatorilor de piata ai BRD si TLV prin comparatie cu banci din Ungaria si Polonia, punand accentul pe raportul Capitalizare/Active totale bancare. Practic, luand drept referinta acest raport de pe pietele tarilor vecine, presupunem scenariul in care indicatorul Capitalizare/Active ar tinde in decurs de 10 ani catre cel intalnit pe pietele cu care vom face comparatia. Motivul pentru care am ales acest raport, si nu unul de tipul pret/profit sau pret/valoare contabila, este acela ca in privinta evolutiei activelor celor doua banci putem formula ipoteze cu un grad mai mare de incredere. Faptul ca in urmatorii ani rentabilitatea activelor precum si raportul capitaluri proprii/active bancare se pot modifica semnificativ fata de situatia actuala, nu permite realizarea unor estimari de o acuratete acceptabila.

    La acest moment, raportul capitalizare/active este in cazul BRD si TLV de 0.6 respectiv 0.57, comparativ cu aproximativ 0.3 in Polonia si 0.45 in cazul OTP Bank. Prima cu care se tranzactioneaza bancile pe piata romaneasca ar fi explicabila tocmai prin prisma unei expectatii de crestere mai rapida a activelor bancare. Presupunand convergenta pe termen lung catre multipli Capitalizare/Active de pe pietele vecine, inferiori fata de piata romaneasca, rezulta ca ritmul anual de crestere a capitalizarii bancilor romanesti ar trebui sa fie sub rata de crestere a activelor.

    Am estimat orientativ potentialul de crestere medie anuala a capitalizarii in euro BRD si TLV in urmatorii 10 ani, considerand urmatoarele ipoteze:

    • activele BRD vor creste apropiat de media sectorului (20% pe an in euro in urmatorii 10 ani), cu precizarea ca in 2005 se poate astepta un ritm de crestere de 30%, urmat de 19% in perioada 2006 - 2014;
    • activele TLV vor creste peste media sectorului: 40% in 2005, 30% in 2006, si 25% in perioada 2007 - 2014.
    • Pentru valoarea raportului capitalizare/active in anul 2014 avem 2 variante (0.3 si respectiv 0.45), dupa cum am ales drept referinta piata poloneza sau banca OTP. Convergenta catre acei multipli ar urma sa se realizeze liniar pe parcursul celor 10 ani.

    Nota: ipotezele de mai sus sunt orientative; consideram ca o eventuala ajustare in anumite limite a valorilor de intrare nu influenteaza semnificativ concluziile pe care le vom desprinde in continuare.



    Din tabelele de mai sus reiese faptul ca in conditiile ipotezelor noastre, capitalizarea BRD ar pastra loc de crestere medie anuala de 12-16.7% in EUR, in timp ce aceea a TLV ar avea un potential de crestere medie anuala de 20.2-25.2% in EUR. Ambele capitalizari pot creste in urmatoarele 12 luni mai mult decat arata media anuala, ca urmare a ritmului de crestere a activelor in 2005.

    Precizare importanta:

    Estimarile privind potentialul de crestere nu reprezinta in nici un fel o certitudine ca randamentul va fi apropiat acelor valori; practic riscul investitiei la bursa rezida in abaterile mai mici sau mai mari fata de estimarile realizate prin diferite metode. Asadar, putem constata de pilda in urmatoarele 12 luni abateri semnificative (pozitive sau negative) fata de estimarile noastre. Pe de o parte, preconizata liberalizare a contului de capital poate aduce fonduri suplimentare la bursa, care sa contribuie la aprecierea cotatiilor, insa pe de alta parte, investitori de talie mare pot considera ca randamentul obtinut pe piata romaneasca la un anumit moment este multumitor si sa decida iesirea de pe piata, ceea ce ar conduce la deprecieri ale cotatiilor. De raportul intre aceste doua forte va depinde evolutia la bursa a principalelor actiuni de pe piata in urmatoarele luni de zile.

    Ne-am oprit pentru o analiza mai detaliata asupra celor mai importante doua banci cotate la BVB, insa o situatie similara intalnim si in cazul Bancii Carpatica. Raportul capitalizare curenta/active bancare estimate la finele anului 2004 este 1.08, ceea ce face ca titlurile BCC sa fie mai scumpe din acest punct de vedere decat BRD si TLV; Banca Carpatica va trebui cu atat mai mult sa dovedeasca posibilitatea de expansiune si castigare de cota de piata, pentru a justifica o astfel de capitalizare usor superioara valorii de bilant a activelor totale.

    Concluzionam acest material accentuand faptul ca din calcule ar rezulta un potential de rentabilitate a titlurilor bancare inferior fata de rentabilitatile istorice din ultimii 2-3 ani. Asadar si asteptarile investitorilor privind castigul pe piata ar trebui sa se reajusteze semnificativ.


    PIATA DE CAPITAL



    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq





    Piata isi pastreaza lichiditatea ridicata, in saptamana 10-14 ianuarie 2005 perfectandu-se tranzactii in suma totala de 1,613, comparativ cu 1,735.7 efectuate in saptaman precedenta.

    Impact Bucuresti (IMP) a inregistrat o apreciere puternica de 6.7%, transferandu-se vineri 14 ianuarie la un pret mediu de 6,775 lei/actiune. Saptamana aceasta sunt incluse la tranzactionare si drepturile de subscriere ce revin detinatorilor de actiuni Impact in data de 10 ianuarie. Ultima zi de tranzactionare a drepturilor de subscriere este vineri 21 ianuarie.

    Cu actiunile operatorilor portuari constanteni Comvex (CMVX) si Socep (SOCP) au fost intermediate tranzactii de 91.4 mld lei , respectiv 5.7% din lichiditate. Miercuri au fost efectuate transferuri cu titlurile Comvex reprezentand 7.8% din capitalul social al emitentului. Valoarea tranzactiilor a fost de 48.4 mld lei, efectuate la un pret mediu de 140,015 lei/actiune.

    In urma tranzactiilor importante din ultima perioada, in actionariatul Socep s-au produs urmatoarele modificari: Romanian Reconstruction Limited si-a majorat detinerea la 7.365%, iar ponderea Tidal Wave Tradign Ltd a scazut de la 5.626% la 2.453%.

    Pe fondul unei dublari a numarului actiunilor transferate, comparativ cu saptamana precedenta, in valoare de 25.3 mld lei, Oltchim Ramnicu Valcea (OLT) a castigat in cotatie 16.1%, urcand la 2,795 lei/actiune - pret mediu in 14 ianuarie. Trendul crescator a continuat si in primele zile ale acestei saptamani.


    Societatile de Investitii Financiare





    Tranzactiile cu societatile de investitii financiare s-au ridicat la la 412.0 mld lei, asigurand 25.54% din lichidiatea pietei. SIF Oltenia (SIF5), pe fondul celei mai mari lichiditati dintre SIF-uri (168.5 mld lei), a marcat si o apreciere semnificativa a pretului de tranzactionare de 8.73%. Chiar daca transferurile au fost mai scazute comparativ cu saptamana precedenta, respectiv 58.5 mld lei, SIF Banat-Crisana (SIF1), s-a apreciat cu 7.77%. SIF Muntenia (SIF4) a captat cel mai putin atentia investitorilor, intermediind tranzactii de 41.4 mld lei, fiind si singura societate de investitii financiare care a inregistrat o usoara depreciere a cursului.


    Banci





    Bancile si-au atenuat puternicul trend ascendent marcat saptamana trecuta. Pe ansamblu sectorul bancar a avut o apreciere de peste 2.5%, cea mai buna evolutie avand-o BRD, cu 3.59 procente adaugate la pretul din vinerea anterioara. Valoarea totala a tranzactiilor in acest sector a fost de 413.9 mld lei, contribuind la lichiditatea generala a pietei cu 25.66%.


    Sectorul Farmaceutic





    Sectorul farmaceutic a avut o lichiditate foarte ridicata, de 67.8 mld lei, reprezentand 4.2% din lichiditatea pietei. Cauza principala este data de decizia actionarului majoritar al Sicomed Bucuresti(SCD), grupul de investitii Venoma Holdings, ce detinea 58.4% din capitalul social, de a renunta la 2.4% din acestea. Antibiotice Iasi (ATB) au consemnat o apreciere de 12.8%, in contextul reluarii in presa a unor informatii privind intentia de privatizare a societatii.

    Sectorul Petrolier





    Desi volumul tranzactiilor efectuate in saptamana trecuta cu actiunile Rompetrol Rafinare Constanta(RRC) s-au situat la jumatatea celor din prima saptamana de anul acesta, actiunile RRC au fost totusi cele mai tranzactionate de pe piata. In volum de 289.3 mld lei, au asigurat 17.9% din lichiditatea pietei. Petrom (SNP) a contribuit la lichiditate cu 4 puncte procentuale. Ambele titluri au suferit o corectie negativa, de 2.5, respectiv 1.6 procente.


    PIATA VALUTARA




    Click pentru marire

    Sursa: BNR

    In a doua saptamana a anului, leul s-a apreciat cu 1.77% fata de euro si cu 0.88% fata de dolar, respectiv cu 1.55% in raport cu cosul valutar. De la inceputul anului 2005, leul s-a apreciat cu 2.87% fata de cosul valutar.

    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.


    VANGUARD S.A.

    Departamentul de Analiza
    [email protected]


    ---------------------------------------------------

    *1 Bank Zachodni WBK, Bank Pekao, BPH
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z