Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.63 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.



  • PIATA DE CAPITAL
    Analiza - Vrancart Adjud - prospect oferta publica initiala
    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq
    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic - Sectorul Petrolier

  • PIATA VALUTARA
    Evolutia pietei valutare



    Analiza - Vrancart Adjud - prospect oferta publica initiala



    Vrancart Adjud, din sectorul productiei de carton ondulat si hartie de toaleta, valansa o emisiune de 116.500.000 actiuni, cu valoare nominala de 1000 lei/actiune siun pret de emisiune de 1.500 lei/actiune.
    Prin aceasta se intentioneaza atragerea a 174.75 mld lei (4.8 milioane euro),destinate in principal finantarii unor investitii planificate pentru perioada urmatoare insensul imbunatatirilor tehnologice si a calitatii produselor realizate.
    Capitalul social actual al societatii este de 352.5 mld lei, detinut in proportie de96.66% de SIF Banat-Crisana. De altfel, societatea de investitii a delistat Vrancart incursul anului 2003 de pe piata Rasdaq, cu scopul declarat de a relista societatea peBVB.
    Caracteristici ale ofertei:

    • actiuni oferite spre subscriere 116.500.000; valoare nominala 1000lei/actiune;
    • pret de subscriere 1500 lei/actiune;
    • perioada de subscriere 17.03 - 14.04.2005;
    • un investitor nu poate subscrie mai mult de 25% din valoarea ofertei.
    • in caz de suprasubscriere alocarea se va face pro-rata.

    In ipoteza subscrierii integrale a actiunilor de catre alti investitori decat SIF1,capitalul social al Vrancart ar ajunge la 469 mld lei, iar SIF Banat-Crisana si-ardiminua participatia in societate la 72.64%.La pret de emisiune, valoarea companiei ar ajunge la 703.5 mld lei (circa 19.5 mileuro)

    Activitatea emitentului

    Informatiile din prospect referitoare la anul 2004 arata venituri din exploatareestimate la 696.67 mld lei pentru anul trecut, si un profit net de 54.3 mld lei.
    Sursa principala a veniturilor o reprezinta producerea si vanzarea urmatoarelorcategorii de produse:

    • carton ondulat - pondere 51.6% in 2004;
    • hartie de toaleta - pondere 41.8%;
    • hartie k25 - pondere 6.8%

    Acestea au totalizat 664.4 mld lei (95.4% din veniturile din exploatare ale anului 2004).

    Rentabilitatea pe fiecare categorie de produs tintita de societate este:

    • carton ondulat 12.5%;
    • hartie de toaleta 12%;
    • hartie k25 10%

    Tipuri de clienti ai societatii

    • pe carton ondulat - peste 60% dintre clienti sunt prelucratori de carton ondulat, posibili competitori ai Vrancart - cu dotari tehnologice sub Vrancart, buni cunoscatori ai pietei, chelt de regie mai mici (=> preturi mai mici), putere de negociere mare;
    • pe hartie de toaleta, Vrancart vinde 60% din produse in forma de semifabricat, catre prelucratori;

    Dupa cum se va observa din datele de mai jos referitoare la proiectiile financiare pana in 2008, actuala majorare de capital nu are drept scop fructificarea unor oportunitati majore de crestere a productiei si implicit a cifrei de afaceri, ci implementarea unui program de imbunatatiri tehnologice, modernizari, mariri spatii de depozitare, pentru a-si consolida pe piata pozitia fata de concurenti. Pentru anul 2005 sunt planificate investitii de 5 milioane euro, finantate din aceasta majorare de capital si din surse proprii.
    Proiectiile de venituri din exploatare arata o rata medie de crestere anuala de 5.7% in lei pe perioada 2005 - 2008, ceea ce data fiind ratele prognozate ale inflatiei, ar putea insemna in fapt o stagnare in termeni reali.



    Cash-flow-ul din exploatare este de asteptat sa se imbunatateasca semnificativ incepand cu anul 2006, cand raportul cash-flow operational/cifra de afaceri ar ajunge la 12.5%. Numerarul din exploatare ar urma sa fie acoperitor pentru investitii incepand cu anul 2006, societatea generand cash-flow liber, care cel putin teoretic ar putea fi orientat catre distribuirea de dividende. Raportul cash-flow liber/capitalizare la pret de oferta calculat in tabelul de mai jos, ofera un indiciu privind randamentul dividendelor care ar putea fi distribuite la acele momente.



    Indicatori de evaluare a actiunii la pretul de oferta (1500 lei)



    Deja in urma ofertei, valoarea societatii ar fi egala cu veniturile din exploatare (P/Sales egal 1 la pret de oferta), in conditii de stagnare estimata in termeni reali.
    P/E de 13 calculat pe profitul estimat de societate pentru 2004 pare relativ ridicat in conditiile lipsei de crestere a profiturilor in 2005. Si raportul pret/profit 2005e este de 12.2, fara a lua in calcul un discount al profitului asteptat a fi realizat peste 1 an.
    Inainte de a concluziona prezentam pentru comparabilitate si evolutia indicatorului P/E inregistrat istoric pe piata bursiera poloneza pentru societati din domeniul prelucrarii lemnului si hartiei:



    Concluzie:

    Analiza fundamentala nu ne determina sa recomandam cumpararea de actiuni in oferta. Pretul de 1500 lei (P/E de 13) nu lasa un potential semnificativ de apreciere sustenabila a cotatiei dupa listare, data fiind lipsa unei cresteri prognozate a cifrei de afaceri si faptul ca deja la pret de listare indicatorii de piata ar fi apropiati de cei inregistrati la societati similare de pe o piata precum cea din Polonia.
    Pe considerente strict speculative, anume faptul ca oferta publica initiala a SSIF Broker a fost un real succes, iar piata romaneasca duce lipsa in continuare de emitenti cu un free-float valoric ridicat si cu o lichiditate buna, pretul poate avea o evolutie buna dupa listare, nesustinuta insa si de rezultatele financiare previzionate


    PIATA DE CAPITAL



    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq





    Lichiditatea pietei in saptamana de analiza a fost aproximativ similara celei din saptamana anterioara, cu un volum total al tranzactiilor de 1,571 mld lei, majoritatea simbolurilor tranzactionate inregistrand deprecieri la nivelul cotatiilor.
    IMP - Tranzactiile cu titluri Impact au insumat aproximativ 70.4 mld lei, reprezentand 4.5% din totalul pietei. Lichiditatea s-a mentinut in parametri similari perioadei precedente, cotatia medie continuandu-si trendul descendent. Sedinta Consiluilui de Administratie de marti a decis alocarea actiunilor subscrise la majorarea de capital si anulare celor nesubscrise (6%). A doua zi s-a inregistrat cel mai mare volum zilnic de tranzactionare din perioada analizata (aproape 6 mil de titluri), atingandu-se si minimul saptamanal la nivelul cotatiei (7,350 lei/actiune).
    ASRA -Datorita unei tranzactii importante, in urma careia au fost transferate 5 mil de actiuni, titlurile ASRA au inregistrat o lichiditate mare in saptamana 7- 11 martie, totalizand 1.72% din volumul pietei. Tranzactia respectiva a fost realizata miercuri, la pretul de 5,100 lei/actiune (peste cotatia medie din ziua precedenta) si a fost singura din acea zi. Vineri, pretul mediu de tranzactionare a fost de 4,806 lei.
    BRK -Lichiditatea titlurilor emise de SSIF Broker a reprezentat 70% din cea din perioada anterioara, volumul tranzactiilor fiind de 26.2 mld lei. Scaderea din saptamana anterioara a continuat insa intr-un ritm mai mic, cotatia medie inregistrand o corectie negativa de aproximativ 0.2%, pana vineri. Minimul saptamanal a fost atins miercuri, cand s-au realizat tranzactii la 44,000 lei/titlu.
    SOCP -Operatorul portuar Socep Constanta a fost din nou unul din emitentii cu lichiditate ridicata pe Rasdaq, valoarea transferurilor cu tilurile SOCP fiind de 17.3 mld lei (1.1% din lichiditatea totala a pietei). Pretul mediu de tranzactionare a scazut cu 7.2% pana miercuri, revenindu-si pe trend ascendent in ultimele zile din saptamana, pana la 4,025 lei, vineri.

    Cresterea cu 13% a pretului gazelor naturale, precum si urmatoarele cresteri programate in luna aprilie, au pus in dificultate majora combinatele chimice Azomures Targu Mures si Amonil Slobozia, care folosesc ca materie prima de baza gazele naturale. La acestea se adauga si tendinta de scadere a pretului la ingrasaminte pe piata interna si deprecierea valutelor euro si dolar, care diminueaza incasarile atat la intern, cat si la extern.
    Amonil a transmis deja comunicate referitoare la disponibilizari masive si la posibila inchidere a productiei, iar actionarul majoritar al Azomures a anuntat punerea in discutie in Consiliul de Administratie problema inchiderii productiei in conditiile mentionate si transferului de tehnologie in Egipt.
    Pretul mediu al tilturilor AMO s-a depreciat cu 5.4% pana miercuri, insa joi si vineri si-a revenit pe trend crescator, odata cu tendinta generala a pietei, urcand pana la 616 lei/actiune. Ca si in cazul AMO, actiunile AZO au avut o lichiditate buna, insa corectia negativa de pret de la inceputul saptamanii nu s-a oprit pana vineri, scaderea fiind de 14.6%.

    Societatile de Investitii Financiare



    Volumul tranzactiilor cu actiuni SIF s-a injumatatit fata de perioada precedenta, insumand doar 221.7 mld de lei. Acest lucru s-a datorat faptului ca societatile de investitii financiare au fost oprite de la tranzactionare in ultimele trei zile din saptamana trecuta in vederea transferului lor pe sistemul de tranzactionare ARENA.
    Corectiile negative au continuat la toate cele cinci societati de investitii financiare. Daca saptamana anterioara SIF 1 era pe primul loc ca marime a deprecierii, in saptamana trecuta a venit randul SIF Muntenia sa inregistreze cea mai accentuata scadere, de 8.84%.

    Banci



    Lichiditatea bancilor a crescut cu 61.7% fata de perioada anterioara, pana la un volum de 384.5 mld de lei. Banca Transilvania a ocupat locul doi in topul de lichiditate, cu o cota de piata de 16.6%, insa cu cea mai mare depreciere la nivelul cotatiei din sector. Pretul actiunilor BRD, insa a crescut cu 2.35% fiind printre putinele titluri care au rezistat corectiilor negative generalizate de pe piata.

    Sectorul Farmaceutic



    Datorita lichiditatii mari a tilurilor Biofarm, volumul tranzactiilor din sectorul farmaceutic a fost destul de ridicat, de aproape 240 mld lei.
    Tranzactiile cu actiuni BIOF au totalizat 212.19 mld lei (fata de 7.4 mld in perioada anterioara), marile tranzactii efectuandu-se la pret de 4000 lei/actiune, la fel ca si in saptamanile anterioare. Actiunile BIOF transferate in perioada analizata au reprezentat 19.6% din cele emise, fostul actionar majoritar Robert Ferran continuand sa-si lichideze participatia. Tot saptamana trecuta Biofarm a anuntat ca se va lista la BVB.
    Titlurile Sicomed au fost foarte putin tranzactionate, valoarea transferurilor fiind de putin peste 3.5 mld lei, dar a inregsitrat cea mai mica depreciere.

    Sectorul Petrolier



    Actiunile petroliere au contribuit cu mai mult de un sfert la lichiditatea pietei, valoarea tranzactiilor fiind de aproximativ 416 mld lei. Ambele titluri reprezentante ale sectorului petrolier pe bursa au inregistrat usoare scaderi, incadrandu-se in trendul general al pietei.
    Rompetrol Rafinare Constanta a fost din nou cel mai lichid emitent din piata, insa fata de perioada anterioara, volumul tranzactiilor a scazut la 304.2 mld, de la 566 mld lei.

    PIATA VALUTARA




    Click pentru marire

    In saptamana 7 - 11 martie 2005, leul s-a apreciat cu 1.65% fata de euro si 3.76% fata de dolar. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 9.47% fata de euro si 7.9% in raport cu dolarul.


    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

    Contact:
    Cristian Tudorescu [email protected]
    Ana Moglan [email protected]

    VANGUARD S.A.
    Departamentul de Analiza
    [email protected]
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z