Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.58 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.


  • PIATA DE CAPITAL
    Analiza - Comcereal Constanta (CCRL)
    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq
    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic

  • PIATA VALUTARA
    Evolutia pietei valutare



    Analiza - Comcereal Constanta (CCRL)




    Comcereal Constanta este unul dintre cei mai mari agenti economici din ramura comertului cu cereale din Romania, dupa capacitatea de depozitare.

    Domeniul de activitate al societatii este comertul cu ridicata al cerealor, semintelor si furajelor. Comcereal Constanta contracteaza si achizitioneaza cereale si plante tehnice de la societati agricole, producatori particulari de pe piata si le valorifica. De asemenea, presteaza servicii care constau in prelucrarea, conditionarea, uscarea, depozitarea si livrarea produselor agricole ( cereale si plante oleaginoase).

    Societatea a incheiat primul semestru al anului trecut cu un volum de activitate de aproape 5.6 milioane de euro. La sfarsitul anului 2003, Comcereal Constanta inregistra o cifra de afaceri de peste 11.9 milioane de dolari (la cursul mediu ROL/EUR aferent anului 2003).

    Capitalizarea de piata la pretul de 145,000 lei/titlu este de aproximativ 8.9 milioane euro, iar actiunile emise de companie sunt cotate la categoria de baza a bursei electronice Rasdaq, sub simbolul (CCRL), fiind tranzactionate pe platforma BVB.

    Actionarii semnificativi ai societatii sunt SIF Transilvania, cu o detinere de 32.46% in capitalul social si Asociatia Salariatilor PAS Comcereal, cu 29.59%. Restul de 37.95% se afla in posesia micilor actionari. Pe 17 noiembrie 2004, in urma tranzactiilor pe BER, Bank Austria Creditanstalt a raportat o detinere de 5.24%. Free-float-ul procentual este de 32.71%, iar rotatia free-float-ului in ultimele 12 luni a fost de 22.5%.



    Comcereal Constanta isi desfasoara activitatea in 18 subunitati, cu o capacitate de depozitare de 512,800 tone de cereale boabe.

    Agricultura este un domeniu de activitate cu multiplii factori de risc care ar putea afecta activitatea societatii in general, lichiditatea in special, dar si rezultatele financiare. Ca urmare a factorilor naturali, in 2003 de pilda culturile de plante au fost afectate, diminuand activitatea furnizorilor Comcereal Constanta. Din acest motiv, societatea a decis orientarea catre importuri, in special de grau, reusind sa-si depaseasca gradul de utilizare a spatiilor de depozitare bugetat (36.6% fata de 30% bugetat). Cifra de afaceri a anului 2003 a fost de 446 mld lei, din care importurile si revanzarea graului a contribuit cu 48% la realizarea activitatii.

    Culturile de primavara, vara si de toamna din anul 2004 au fost mult mai bune, fapt care s-a reflectat si in rezultatele finaciare dupa primul semestru. Profitul net aproape s-a dublat pana la valoarea de 18 mld lei, iar cifra de afaceri a cunoscut o majorare cu peste 55% pana la 225.7 mld lei in primele 6 luni ale lui 2004.

    In afara de factorii naturali favorabili, au existat si elemente interne care au dus la imbunatatirea rezultatelor financiare ale societatii in primul semestru al anului trecut. Comcereal Constanta a demarat un proces de eficientizare, prin inchiderea si diminuarea activitatii punctelor de lucru nerentabile.

    Comcereal Constanta este principala societate de acest tip din zona care acorda sprijin producatorilor agricoli -viitori furnizori. Astfel, in prima jumatate a anului trecut, societatea a acordat, din surse proprii, sume in valoare de aproape 2 mil USD viitorilor furnizori, pe baza de contracte ferme de restituire in natura.

    Principalii concurenti in zona Dobrogei sunt:

    • pentru produsul grau: S.C. Dobrogea S.A. Constanta, S.C. Grup Silozuri Cereale
      S.A. Constanta, S.C. Agroexport S.A. Constanta (cifra de afaceri 2003 1,4 mil euro);
    • pentru produsul floarea soarelui: S.C. Argus S.A. Constanta , S.C. Ultex S.A. Tandarei;
    • pentru produsul porumb: achizitori particulari

    Indicatorii de crestere si de eficienta sunt prezentati in tabelele de mai jos. Se observa variabilitatea ratelor de profit net, ca urmare a riscurilor la care este expusa activitatea societatii.



    Datoriile la 30.06 2004 aveau o pondere de 46% in total pasiv. Majoritatea obligatiilor de plata aveau scadenta sub 1 an, acoperite in proportie de 20% de numerar, 100% de stocuri si 23% de creante.

    Indicatori de evaluare



    Cifra de afaceri si profitul net estimate pentru anul 2004 au fost obtinute prin anualizarea datelor de la 6 luni. Valorile de 9.1 pentru P/E, respectiv 0.73 pentru capitalizare/cifra de afaceri sunt acceptabile pentru o investitie pe termen mai lung, de minim 6-12 luni, insa principalul dezavantaj consta in lichiditatea scazuta a titlurilor CCRL, cu un volum mediu zilnic de tranzactionare de 2,200 euro in ultima luna. Intrarea unui investitor prin intermediul Bank Austria Creditanstalt poate fi explicata prin potentialul de crestere a activitatii Comcereal Constanta, dat de gradul redus de utilizare in prezent a capacitatilor de depozitare. Pe de alta parte, lipsa de infrastructura in domeniul agricol, lipsa unui sistem de asigurare a culturilor, reprezinta factori de risc ce ar putea afecta in continuare rezultatele societatii, inducand o variabilitate semnificativa a profiturilor.

    PIATA DE CAPITAL

    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq





    Lichiditatea saptamanala a ambelor piete a fost de 2635 mld lei, mentinandu-se la un nivel apropiat de cel al saptamanii anterioare.

    (IMP) -Pe fondul unei lichiditati ridicate, titlurile IMP au fost tranzactionate la cotatii in crestere in saptamana analizata, maximul istoric fiind inregistrat vineri cand s-au efectuat tranzactii la 9,000 lei/actiune. Pretul mediu a urcat cu 12.3%, de luni, cand valoarea acestuia a fost de 7,959 lei. In total, au fost transferate actiuni IMP in valoare de apropae 60.8 mld lei, reprezentand 2.31% din piata.

    (BIOF) - tranzactiile importante pe Biofarm au continuat si in saptamana 31 ianuarie
    - 4 februarie. Prin tranzactii speciale s-au transferat alte circa 80 milioane actiuni BIOF, dupa ce in saptamana anterioara se tranzactionasera 27 milioane actiuni in cadrul unei tranzactii. In total in ultimele doua saptamani a fost transferat aproximativ 38.6% din capitalul societatii; intre vanzatori s-a aflat Robert William Ferran, care si-a diminuat participatia de la 49.9899% la 32.49%. E de presupus ca Shapiro Bancorp LLC si-a lichidat participatia, deoarece SIF5 a fost raportat in urma cu 2 saptamani cu 10.026%, respectiv detinerea Shapiro (nu au aparut informatii oficiale in acest sens). Alti cumparatori au fost SIF Banat-Crisana (2.04%) si SSIF Broker (1.7%). Toate aceste tranzactii s-au realizat la preturi de 4.000 lei, respectiv 4.250 lei.

    (BRCR) -Informatiile de dizolvare a PAS Braiconf au crescut lichiditatea titlurilor BRCR, in ziua respectiva fiind tranzactionate de 13 ori mai multe decat in ziua precedenta. Pretul mediu a inregistrat un maxim istoric de 105,015 lei, vineri, cresterea fata de prima zi a saptamanii fiind de 21.5%. Tranzactiile cu actiuni BRCR au totalizat o valoare de aproape 54 mld lei, adica 2.05% din totalul pietei.

    (UPET) - (Upet Targoviste - fabrizare utilaje exploatare sonde) -In saptamana 31 ianuarie - 4 februarie au fost inregistrate tranzactii in valoare de aprox 23.2 mld lei. Vineri, actiunile UPET au facut obiectul unei tranzactii deal, in urma careia au fost transferate peste 3.9 milioane de actiuni reprezentand 33% din capitalul social.

    Valoarea tranzactiei a fost de 22.8 mld lei, pretul tranzactiei fiind de 5,800 lei -sub pretul pietei. Nu au aparut informatii privind modificarea structurii actionariatului, insa vanzatorul a fost fie Omzar LLC, divizia de investitii a OMZ Ekaterinburg, fie United Heavy BV,societate controlata tot de OMZ.

    (FORD) -Tranzactiile cu actiuni FORD ( Foradex Bucuresti - domeniul cercetarii si prospectiunilor geologice) au contribuit cu 1.56% la totalul pietei in saptamana de analiza. Acest lucru s-a datorat unui deal cu 684,872 de actiuni, reprezentand 15.41% din capitalul social al Foradex. Pachetul respectiv coincide cu detinerea SIF Munteia, conform celor mai recente raportari de pe Rasdaq, din iulie anul trecut. Tranzactia in valoare de 41.1 mld lei a fost efectuata la pretul de 60,000 lei, pret cu 17.66% mai mare decat media din ziua precedenta.

    (BRK) - vineri 4 februarie a fost prima zi de tranzactionare a titlurilor SSIF Broker. Prin oferta publica primara, investitorii au putut subscrie la 15.500 lei/actiune, iar in prima zi de tranzactionare au oscilat intre 38.000 si 44.000 lei. Capitalizarea bursiera dupa prima zi ajunsese la 926 mld lei, respectiv un P/E estimat de 14.2 pe baza rezultatelor anticipate pentru 2004.

    Societatile de Investitii Financiare





    Tranzactiile cu societatile de investitii financiare s-au ridicat la 693.6 mld lei, reprezentand 26.32% din lichiditatea pietei. Cele mai mari aprecieri au fost inregistrate de SIF2 si SIF4.

    Banci





    Valoarea totala a tranzactiilor in sectorul bancar a fost de 543.3 mld lei, contribuind la lichiditatea generala a pietei cu 20.62%.

    Banca Comerciala Carpatica a publicat rezultatele preliminare, incluse si in calculele indicatorilor din tabelul anterior. Activele bilantiere au crescut cu 55% in lei pana la 4418 mld lei, iar pentru 2005 este asteptata o crestere pana la 6700 mld lei (+51.6% in lei). Profitul brut al anului 2004 a fost de 172.96 mld lei, fata de tinta de 200 mld lei vehiculata de reprezentantii bancii la un moment dat. Profitul net a fost de 134.74 mld lei, asemanator celui realizat in 2004. La pretul mediu de vineri 4 februarie, indicatorul P/E04 era 47.2, iar capitalizare in lei raportat la nivelul activelor de la finalul anului 2004 era 1.4.

    Sectorul Farmaceutic





    Sectorul farmaceutic a avut din nou o lichiditate ridicata, de 379.3 mld lei, incluzand si tranzactiile de pe Biofarm, care au reprezentat 13.2% din lichiditatea pietei. Pe emitentii cotati la BVB s-au consemnat stagnari la nivelul saptamanii trecute.

    Sectorul Petrolier





    Volumul tranzactiilor pe actiunile din domeniul petrolier a fost de 372.7 mld lei (14.1% din lichiditatea totala).

    PIATA VALUTARA




    Click pentru marire

    In saptamana 31 - 4 februarie 2005, leul s-a apreciat cu 0.89% fata de euro si cu 0.26% fata de dolar. De la inceputul anului 2005, leul s-a apreciat cu 3.38% fata de euro si cu 2.29% fata de dolar.

    VANGUARD S.A.
    Departamentul de Analiza [email protected]

    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

    VANGUARD S.A.
    Departamentul de Analiza [email protected]
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z