Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.67 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.



  • PIATA DE CAPITAL
    Comentariu - Comportamentul indicelui BET (octombrie 2004 - aprilie 2005)
    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq
    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic - Sectorul Petrolier

  • PIATA VALUTARA
    Evolutia pietei valutare




    Comentariu - Comportamentul indicelui BET (octombrie 2004 - aprilie 2005)

    Piata bursiera a intrat in ultimele saptamani intr-o perioada de acalmie, volumele medii zilnice fiind mult inferioare celor din lunile ianuarie-februarie. Daca in primele luni ale anului indicii pietei cresteau pe volume medii zilnice de peste 400 mld lei, revenirea pietei dupa scaderile din martie s-a facut pe volume mai reduse, in medie sub 200 mld lei/zi.

    Intervalul octombrie 2004 - sfarsitul lunii februarie 2005 a insemnat o crestere de circa 100% a indicelui BET, pana la maximul de 6525.08 puncte (24 februarie 2005).

    Dupa cum se poate observa si din graficul de pe pagina urmatoare, scaderea accentuata a indicelui in luna martie, a insemnat in fapt o retragere reprezentand 61.8% din trendul initial (retragerile Fibonacci de 23.6%, 38.2%, 50%, 61.8% din trendul initial sunt cunoscute in teorie, ele fiind determinate folosind sirul lui Fibonacci). Interpretarea pentru analiza tehnica este ca in functie de forta vanzatorilor, pretul/valoarea indicelui poate ajunge la unul din nivelurile respective.

    Atingerea minimului de 4504 puncte pentru indicele BET, reprezentand o scadere de 31% fata de maxim si corespunzand retragerii de 61.8%, a fost o exagerare, urmata de revenirea in jurul nivelului de 5300 puncte, corespunzator retragerii de 38.2% din trendul octombrie-februarie.

    In intervalul 5300-5400 puncte concura mai multe elemente, care sugereaza o perioada de indecizie a pietei, astfel ca nu se poate concluziona deocamdata ca s-a conturat o directie de evolutie pe un interval de cateva saptamani: usoara crestere din ultimele zile pe de o parte, si trendul negativ pornit din maximul indicelui pe de alta parte.

    Media mobila pe 50 de zile aflata acum in jurul 5500 puncte (+3.6% fata de nivelul indicelui BET din 13 aprilie) reprezinta o rezistenta pentru urmatoarele zile, fiind necesara depasirea pe volum semnificativ pentru ca piata sa se inscrie pe o evolutie crescatoare.

    Ultimele evenimente si informatii nu constituie inca premisa unor noi cresteri

    Momentele 11 si 13 aprilie nu par a fi avut o influenta semnificativa deocamdata:

    • liberalizarea contului de capital a fost mai mult o masura tehnica, reprezentantii sectorului bancar admitand in repetate randuri ca o mare parte din fluxurile speculative deja au intrat in piata, iar actualul nivel al dobanzilor nu fac din Romania o tinta la acest moment pentru noi capitaluri speculative; -tara noastra a primit in Parlamentul European votul pentru aderarea la Uniunea Europeana in 2007, desi la un moment dat se pusese problema amanarii votului.


    Evolutia indicelui BET - octombrie 2004-aprilie 2005 - niveluri de inchidere


    Click pentru marire

    Factorii pozitivi care sa sustina reluarea unei cresteri globale sustinute a pietei romanesti pe un interval de ordinul lunilor de zile trebuie sa provina din mediul autohton, respectiv rezultate imbunatatite ale emitentilor (asa cum a fost cazul BRD, crestere profit +39% in 2004), noi listari ale unor emitenti atractivi, si increderea preponderent din partea investitorilor romani in potentialul pietei noastre.

    Pe termen scurt-mediu (pana la 3 luni) este posibila o evolutie oscilanta a pietei in intervalul larg dat de maximul si minimul consemnate in februarie si respectiv martie. Un interval de oscilatie mai restrans corespunde suportului de 4900 puncte (-7.54% fata de nivelul din 13 aprilie al indicelui) si rezistentei de 5800 puncte (+9.4%).

    Privind insa individual, unele titluri lichide pastreaza potential de a se aprecia peste trendul mediu al pietei, datorita unui raport favorabil pret vs. date fundamentale.

    PIATA DE CAPITAL



    Valoarea tranzactiilor pe BVB si BER, in perioada 1-8 aprilie, a depasit 1,024 mld de lei, in scadere cu peste 25% fata de perioada similara anterioara. Daca in saptamana precedenta majoritatea titlurilor revenisera pe trend ascendent, in perioada analizata, toti indicii bursieri au inregistrat deprecieri.

    BRK -Volumul tranzactiilor cu titluri BRK a fost de aproape 45.3 mld de lei, contribuind cu 4.42% la lichiditatea totala a celor doua piete. Pretul mediu zilnic s-a ajustat in urma trecerii datei de inregistrare pentru participarea la majorarea de capital cu 38,7% actiuni noi, ajungand vineri la nivelul teoretic asteptat (31.000 lei/actiune), dar continuand trendul usor descendent in primele zile ale saptamanii curente.

    TBM -Luni 4 aprilie au fost transferate 105,000 de actiuni Turbomecanica, volum semnificativ fata de transferurile obisnuite cu aceste titluri. Din acestea, doar 5,000 de actiuni au fost tranzactionate pe segmentul Regular, restul facand obiectul unei tranzactii speciale, efectuata la pretul de 123,000 lei/titlu. Pretul de inchidere aferent sedintei respective a fost de 120,000 lei.

    Rezultatele financiare pentru anul 2004 si bugetul pentru acest an, publicate in data de 7 aprilie reflecta o scadere cu peste 18.5% a profitului net estimat pentru 2005. AGA a aprobat, de asemenea si distribuirea dividendelor aferente anului trecut, valoarea lor reprezentand 90% din profitul net, respectiv un dividend brut de 9,922 lei/actiune, cu 30% mai mare decat anteriorul.

    IMP -Actiunile Impact au fost suspendate de la tranzactionare vineri, 1 aprilie, in vederea operarii majorarii de capital, fiind reluate luni. Pe fondul unei lichiditati ridicate, care a contribuit cu 1.21% in totalul tranzactiilor la BVB si BER, pretul mediu de tranzactionare s-a depreciat cu 3.8%, valoarea acestuia fiind vineri de 6,442 lei/titlu. Valoarea tranzactiilor cu titluri IMP a depasit 12.4 mld lei.

    Impact a anuntat ca renunta la vanzarile de vile in rate intrucat noile reglementari contabile induc obligativitatea inregistrarii veniturilor totale la momentul incheierii contractului si nu pe masura incasarilor. De asemenea, Impact a preluat societatea Delta Holding Building Real Estate, firma care detine o serie de terenuri in comuna Voluntari, valoarea tranzactiei ridicandu-se la aproximativ 2,5 milioane de euro.

    BRCR -Dizolvarea Asociatiei Salariatilor Braiconf a determinat cresterea lichiditatii acestor titluri. In saptamana analizata, valoarea totala a transferurilor de actiuni BRCR a fost de aproape 12.2 mld de lei, adica 1.19% din totalul pietei. Presiunea la vanzare a dus si la deprecierea semnificativa a pretului mediu de tranzactionare, cu 26.8%. Dupa dizolvarea Asociatiei salariatiilor, singurul investitor cu o participatie mai mare de 5% a ramas fondul de investitii Romanian Reconstruction, care detine 7,8% din actiuni.

    MJM - Dupa publicarea hotararilor AGA MJ Maillis Romania, titlurile producatorului de ambalaje au fost tranzactionate in volume mai mari decat de obicei, pretul mediu de tranzactionare urcand pana la 54,428 lei/actiune joi, de la 52,009 lei vinerea precedenta.

    Profitul net a fost de aproximativ 33 mld lei, aproape dublu fata de anul 2003. Actionarii MJM, au hotarat, de asemenea, distribuirea unui dividend brut de 1,000 lei/actiune. Cifra de afaceri bugetata pentru anul in curs este de 572.8 mld de lei, cu aproape 24% mai mare decat cea de anul trecut, iar profitul estimat de 48 mld lei (+45%), ceea ce ar insemna o marja de profit de 8.37%.

    Societatile de Investitii Financiare



    Preturile medii ale titlurilor emise de societatile de investitii financiare si-au mai temperat deprecierea, SIF Transilvania inregistrand chiar o crestere la acest nivel, cu 1.2%. Volumul tranzactiilor cu actiuni SIF a fost de aproape 372.4 mld de lei, mai mult de o treime din totalul celor doua piete, insa in scadere in suma absoluta fata de perioada precedenta.

    SIF Oltenia a fost cea mai tranzactionata, transferurile depasind valoarea de 127.19 mld de lei. SIF Oltenia a comunicat vanzarea pachetul de 0.22% din capitalul social al Mittal Steel Galati, pentru suma de 2.737.740 dolari, catre Mittal Steel Holdings.

    In primele zile ale saptamanii curente, preturile SIF au fost in crestere, situatie alimentata si de noi informatii din presa referitoare la posibilitatea majorarii pragului de detinere pentru un actionar in cadrul unui SIF.

    Banci



    Actiunile Bancii Transilvania au fost din nou cele mai lichide, valoarea transferurilor cu aceste titluri fiind de peste 183 mld de lei. Pretul mediu de tranzactionare a continuat sa scada, deprecierea saptamanala inregistrata fiind mai accentuata decat in perioada anterioara.

    BRD a facut publice rezultatele la 31 decembrie 2004: profitul net a fost de 3701 mld lei (+58% in termeni nominali si +39% in termeni comparabili fata de anul 2003), iar venitul net bancar a ajuns la 11.046 mld lei (+25% in termeni comparabili). Pe baza acestor date, indicatorul P/E04 al BRD devine 19.4, cel mai scazut din sectorul bancar.

    Sectorul Farmaceutic



    Titlurile farmaceutice au inregistrat in perioada de analiza scaderi atat la nivelul lichiditatii, cat si la cel al preturilor medii de tranzactionare. Volumul tranzactiilor cu aceste actiuni a fost de aproape 15 mld de lei, din care peste 9 mld au reprezentat transferuri de titluri Sicomed. Antibiotice inregistrase in perioada anterioara o usoara corectie pozitiva, de data aceasta insa, a incheiat saptamana cu cea mai accentuata depreciere a pretului mediu.

    Sectorul Petrolier



    Lichiditatea actiunilor petroliere a scazut pana la 179.5 mld de lei, de la 327.2 mld. Rompetrol a publicat rezultatele financiare pe 2004, auditate, rezultatul net fiind de 11.8 milioane USD (fata de 4 milioane USD consemnat in situatiile preliminare).

    PIATA VALUTARA


    Click pentru marire

    In saptamana 4 - 8 aprilie 2005, leul s-a apreciat cu 0.43% fata de euro si s-a depreciat cu 0.57% fata de dolar. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 8.08% fata de euro si 2.30% in raport cu dolarul.

    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

    Contact:

    Cristian Tudorescu
    Ana Moglan

    VANGUARD S.A.
    Departamentul de Analiza [email protected]
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z