Inscrie firma »
Blitz Financiar-Nr.71 redactat de catre S.S.I.F. Vanguard S.A.



  • PIATA DE CAPITAL
    Petrom Bucuresti (SNP) - rezultate financiare 2004
    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq
    Societatile de Investitii Financiare - Banci - Sectorul Farmaceutic - Sectorul Petrolier

  • PIATA VALUTARA
    Evolutia pietei valutare




    Petrom Bucuresti (SNP) - rezultate financiare 2004

    Petrom a publicat situatiile financiare pentru anul 2004, elaborate in conformitate cu cerintele Standardelor Romanesti de Contabilitate (RAS). Cifra de afaceri a fost de 86.879 mld lei (+21.8% in termeni nominali), in timp ce rezultatul net al exercitiului a fost o pierdere de 9.737 mld lei, comparativ cu un profit net de 1.440 mld lei in anul 2003 conform RAS.

    Explicatia acestei pierderi de 246 milioane euro in 2004 rezida in mare parte in ajustarea imaginii financiare (active, rezultate, capitaluri etc.) a Petrom, pentru ca aceasta sa reflecte mai fidel situatia economica a companiei. Conform comunicatului remis de Petrom cu privire la rezultatele pe 2004, s-au constituit fata de 2003 o serie de cheltuieli intr-o suma apreciabila, dupa cum urmeaza:

    • evaluarea corecta si inregistrarea efectelor datoriilor de mediu in valoare de 2850 mld lei (72 mil euro);
    • efectele litigiilor: 839 mld lei (21 mil euro);
    • provizioane pentru active curente: 3.551 mld lei (90 mil euro) - aici se regaseste in buna masura deprecierea valorii creantelor neincasate de-a lungul ultimilor ani;
    • lipsa de stocuri pastrate la terti, inclusiv acciza si TVA: 1.212 mld lei (30 mil euro)

    Cele enumerate mai sus totalizeaza un minus de 8.452 mld lei (circa 210 milioane euro), acesta fiind efectul total al aducerii mai aproape de realitatea economica a situatiilor financiare SNP.

    Totusi, SNP a platit impozit pe profit, aceste cheltuieli de tipul provizioanelor, ajustarilor, nefiind deductibile fiscal. Astfel, profitul impozabil al SNP anul trecut a fost de 6.625 mld lei.

    In tabelul de mai jos este prezentata evolutia cifrei de afaceri si a rezultatelor pe perioada 2003 - 2004, plus estimarile facute de companie prin BVC 2005:



    Nu au fost publicate pentru 2004 datele financiare in conformitate cu IFRS (Standardele Internationale de Raportare Financiara), iar ratele de profitabilitate conform RAS din 2003 si 2004 nu pot fi utilizate ca referinta pentru capacitatea viitoare a SNP de a genera profit.

    Cu toate acestea, tinta de profit net pe 2005, de 9737 mld lei (circa 256 milioane euro) pare a fi una optimista in conditiile in care in urma cu cateva saptamani a fost preluata in presa o declaratie a presedintelui grupului OMV, d-l Wolfgang Ruttenstorfer, care estima un profit sl SNP de 200 mil euro abia catre anul 2008 (Ziarul Financiar, 7 aprilie 2005).

    De altfel, situarea ratelor de profit la 12.3% -marja EBIT si 11% -marja neta, similare inca din 2005 celor intalnite la companii din acelasi domeniu, o consideram a fi o ipoteza optimista.

    Evaluarea SNP pe piata



    Indicatorul P/E 05 este 19.3 conform BVC, dar in conditiile unei probabilitati reduse de a se realiza acel nivel de profit, in fapt raportul pret/profit ar putea fi mai ridicat.

    PIATA DE CAPITAL

    Bursa de Valori Bucuresti si Bursa Electronica Rasdaq



    Lichiditatea celor doua piete a continuat sa scada si saptamana trecuta, tranzactiile efectuate inregistrand o valoare de putin peste 642.5 mld de lei, de luni pana vineri, cu 16.9% mai mica decat in perioada anterioara. Cu toate acestea, indicii bursieri au raportat aprecieri saptamanale, atat pe BVB cat si Rasdaq.

    IMP -Cu actiuni emise de Impact au fost realizate transferuri in valoare de peste 19 mld de lei, reprezentand 2.97% din lichiditatea totala a celor doua piete.

    Pretul mediu de tranzactionare a evouat pe trend descrescator, de la 6,372 lei/actiune marti, pana la 6,256 lei/actiune vineri. O scadere mai accentuata a acestuia a fost inregistrata miercuri, cand s-au efectuat doua tranzactii pe sectiunea Deal a pietei, in cadrul carora au fost transferate peste 2.4 milioane de actiuni, la pretul de 5,400 lei/titlu.

    BRK -Transferurile cu actiuni Broker Cluj au totalizat 10.12 mld de lei (1.57% din volumul pietelor). Lichiditatea a fost mai mare decat in saptamana precedenta, pretul mediu a fluctuat in limitele obisnuite, vineri inregistrand valoarea de 25,047 lei/actiune, cu 4.5% mai mare decat in vinerea precedenta.

    TBM - Turbomecanica Bucuresti a publicat situatiile financiare dupa primul trimestru din acest an, situatii care reflecta o scadere a profitului brut cu aproximativ 84% an/an - 1.9 mld de lei - volumul de vanzari fiind aproape de nivelul celui din perioada similara din 2004, respectiv 154.8 mld de lei.

    Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de aproximativ 6.9 mld de lei contribuind la lichiditatea celor doua piete cu 1.07%. Pretul mediu de traznactionare a fluctuat, in sedinta de vineri inregistrandu-se valoarea de 100,000 lei/actiune.

    BRCR -Rulajul cu actiunile producatorului de confectii Braiconf Braila a depasit in perioada de analiza 6.6 mld de lei. Preturile la care au fost tranzactionate aceste titluri au inregistrat medii zilnice in scadere, pana la 59,893 lei/actiune vineri, fata de 61,814 lei vinerea anterioara.

    RBR - Cu actiuni Rulmentul Brasov a fost efectuata o tranzactie pe sectiune Deal, in cadrul careia s-au transferat 2.5 milioane de actiuni, la un pret peste cel din piata Regular, adica 1,770 lei/titlu.

    Valoarea totala a tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 5.3 mld de lei in saptamana 29 aprilie - 6 mai, iar pretul mediu a urcat pana la valoarea de 1,572 lei/titlu vineri, de la 1,406 lei/titlu la inceputul saptamanii.

    GROS - In saptamana analizata au fost realizate 10 transferuri cu actiunile emise de Grosil Slobozia, societate care activeaza in domeniul comertului cu ridicata cu cafea, ceai, cacao si condimente. Ca urmare, a fost transferat peste 25% din capitalul social, valoarea totala a tranzactiilor ridicandu-se la 3.3 mld de lei.

    Pretul la care au fost transferate titlurile a fost vineri de 85,000 lei/actiune, saptamana aceasta debutand cu preturi de trazactionare de peste 100,000 lei.

    Pe 9 mai, SIF Transilvania a raportat catre Rasdaq diminuarea participatiei la capitalul social al Grosil pana la sub 5%, iesind astfel din randul actionarilor semnificativi.

    Societatile de Investitii Financiare



    Valoarea tranzactiilor cu actiunile emise de societatile de investitii financiare in perioada analizata a totalizat aproximativ 312.25 mld de lei, adica 49.69% din lichiditatea totala.

    Preturile medii de tranzactionare s-au deapreciat in cazul SIF Moldova si SIF Oltenia, celelalte trei societati inregistrand cresteri saptamanale.

    SIF Banat Crisana a subscris 55 mld de lei la majorarea de capital a BT Asigurari, preluand astfel 10% din capitalul social.

    Banci



    Actionarii BRD au aprobat in cadrul AGA fixarea dividendului brut din profitul anului 2004, la valoarea de 1,257 lei/actiune, in crestere cu 81.5% fata de anul precedent (aproape 49% din profitul net). In cadrul AGEA a fost aprobata majorarea de capital cu peste 2,787.6 mld de lei, prin modificarea valorii nominale a actiunii BRD de la 3,000 lei, la 5,000 lei, concomitent cu reducerea numarului de actiuni de la peste 1,393.8 milioane la aproximativ 696.9 milioane de actiuni.

    Banca Transilvania a inceput expedierea buletinelor de subscriere la majorarea de capital, pentru actionarii inregistrati la 29 aprilie. Data limita pana la care acestia pot plati actiunile in baza dreptului de preferinta este 26 iunie.

    Rezultatele financiare tirmestriale publicate de Banca Comerciala Carpatica indica un profit de peste un milion de euro, cu 8% peste BVC. Activele bancii au crescut cu 10%, pana la 4,803 mld de lei, pana la sfarsitul anului fiind esimata o valoare a activelor de 8,000 mld de lei.

    In total, tranzactiile cu actiunile emise de bancile listate au insumat aproximativ 96.6 mld de lei adica in jur de 37% din volumul raportat in perioada anterioara.

    Sectorul Farmaceutic



    Si in saptamana trecuta lichiditatea actiunilor farmaceutice a fost slaba, valoarea tranzactiilor situandu-se in jurul nivelului de 16.24 mld de lei, in usoara crestere insa fata de perioada precedenta.

    Dupa primul trimestru, Antibiotice Iasi a raportat triplarea profitului net si cresterea cu 50% a cifrei de afaceri. Astfel, profitul net la trei luni a atins 1.87 milioane de euro, iar vanzarile au totalizat aproximativ 9.8 milioane de euro. In acelasi timp, Sicomed a obtinut un proft net de 2.75 milioane de euro, cu peste 57% mai mult decat in perioada similara de anul trecut, iar vanzarile companiei au crescut cu 35% pana la 15 milioane de euro.

    Sectorul Petrolier



    In perioada analizata, tranzactiile cu cele doua actiuni din sectorul extractiei si rafinarii de titei au insumat peste 115.23 mld de lei, reprezentand 17.93% din lichiditatea totala. Ambele titluri au inregistrat aprecieri de peste 6.9% ale pretului mediu de tranzactionare.

    Petrom a publicat situatiile financiare aferente anului trecut, pierderea raportata fiind de 9,737 mld de lei, insa oficialii companiei au bugetat un profit de aceeasi marime in anul 2005.

    Un comunicat Rompetrol Grup, transmis in data de 11 mai dezminte informatia aparuta in presa referitoare la o eventuala fuziune a Rompetrol Rafinare Constanta (RRC) cu Rompetrol SA (VEGA). Potrivit comunicatului amintit, informatia respectiva, "nu numai ca nu corespunde realitatii, dar are efecte nedorite pentru companiile Grupului Rompetrol pe piata de capital."

    Directia de comunicare a Grupului Rompetrol precizeaza de asemenea: "Grupul Rompetrol nu urmareste fuziunea dintre companiile Rompetrol S.A. si Rafinare S.A., chiar daca in ultima perioada a analizat mai multe posibilitati privind restructurarea grupului, in avantajul actionarilor entitatilor listate. Confuzia a fost creata de posibilitatea pe care, intr-adevar o studiem, aceea de a fuziona companiile Romoil si Rompetrol Downstream subsidiare ale Rompetrol Rafinarie, operatiune care ar duce la optimizarea functionarii acestora."

    PIATA VALUTARA


    Click pentru marire

    In saptamana 29 aprilie - 6 mai 2005, leul s-a depreciat cu 0.05% fata de dolar si s-a apreciat cu 0.06% fata de moneda europeana. De la inceputul anului, leul s-a apreciat cu 8.75% fata de euro si cu 3.86% in raport cu dolarul.

    NOTA: Acest material are un scop informativ, neconstituind o recomandare de cumparare sau vanzare a unor valori mobiliare. Vanguard SA nu isi asuma responsabilitatea pentru tranzactiile efectuate pe baza acestor informatii. Datele obtinute pentru redactarea materialului au fost obtinute din surse considerate de noi a fi de incredere, insa nu putem garanta corectitudinea si completitudinea lor. Vanguard SA ar putea detine in diferite momente valori mobiliare la care se face referire in acest material sau ar putea actiona ca formator de piata pentru acestea.

    Contact:
    Cristian Tudorescu
    Ana Moglan

    VANGUARD S.A.
    Departamentul de Analiza [email protected]
  • Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z