Inscrie firma »
5.1 Agricultura
Sursa datelor
Cercetari statistice curente, ale caror formulare sunt completate de agentii economici, organele centrale si locale, institutiile si organizatiile cu activitate de agricultura.

Surse administrative
  • Agentia NationalA de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru suprafata agricola dupa modul de folosinta.


  • Consiliile locale, pentru datele referitoare la indicatorii fizici privind exploatatiile agricole individuale.


  • Precizari metodologice
  • Suprafata agricola, dupa modul de folosinta, include terenurile cu destinatie agricola, aflate in proprietatea persoanelor fizice sau juridice si care se clasifica astfel: teren arabil, pasuni si fanete naturale, vii si livezi.


  • Suprafata cultivata reprezinta suprafata aflata inexploatare insamantata sau plantata in ogor propriu la datade 15 iunie.


  • Suprafata agricola irigata reprezinta suprafata amenajata pentru irigat, pe care a fost distribuita apa pe cale artificiala, aplicandu-se cel putin o udare.


  • Productia agricola de bunuri si servicii agricole se determina conform metodologiei Eurostat privind "Conturile Economice pentru Agricultura" si cuprinde: valoarea tuturor productiilor de produse agricole (inclusiv valoarea productiei de vin obtinuta in unitatile agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie) si valoarea serviciilor agricole efectuate de unitatile specializate. Aceasta productie nu cuprinde: valoarea consumului de samanta din productie proprie pentru culturile la care insamantarile se fac toamna, valoarea strugurilor utilizati in productia de vin a unitatibr agricole care nu dispun de instalatii industriale de vinificatie, valoarea laptelui consumat de vitei si valoarea oualor puse la incubat. Productia agricola de bunuri si servicii agricole este exprimata in preturi de baza (preturile la producator la care se adauga subventiile pe produse si se scad impozitele pe produse) ale fiecarui an.


  • Indicii productiei agricole de bunuri si servicii agricole se calculeaza pe baza valorii productiei din anul curent exprimata in preturile anului anterior si a valorii productiei din anul anterior.


  • Productia agricola vegetala totala cuprinde productia culturilor in ogor propriu, cea obtinuta din culturi intercalate, succesive si cu planta protectoare.


  • Productia medie s-a calculat pe baza productiei obtinute in ogor propriu.


  • Productia de fructe cuprinde cantitatea de fructe obtinuta de la pomii din livezi, razleti, arbusti fructiferi si capsuni.


  • Productia agricola de carne reprezinta greutatea prasilei (greutatea vie a produsilor obtinuti) si sporul in greutate vie al animalelor tinere, de reproductie si la ingrasat, obtinut in cursul anului respectiv. Aceasta a rezultat prin insumarea greutatii in viu a animalelor existente la sfarsitul anului, a animalelor livrate unitatilor de industrializare sau destinate consumului propriu al agentilor economici si al exploatatiilor agricole individuale, animalelor vandute pentru reproductie, crestere sau ingrasare, precum si animalelor inregistrate la alte iesiri, din care s-a scazut greutatea in viu a animalelor existente la inceputul anului, a animalelor cumparate si a celor inregistrate la alte intrari.


  • Greutatea vie a animalelor destinate sacrificarii pentru consum cuprinde greutatea in viu a animalelor livrate unitatilor cu activitati de industrializare, a animalelor sacrificate de unitatile producatoare si greutatea in viu a animalelor sacrificate in exploatatiile agricole individuale.


  • Productia de lapte reprezinta cantitatea de lapte de vaca, bivolita (inclusiv consumul viteilor), oaie si capra.


  • La calculul productiilor medii de lapte si lana s-au avut in vedere productiile fizice realizate.


  • Parcul de tractoare si masini agricole principale din agricultura (la sfarsitul anului) este aferent unitatilor care au agricultura ca activitate principala (inclusiv exploatatiile agricole individuale).


  • Proprietatea majoritara privata cuprinde activitatea din: exploatatiile agricole individuale, societatile comerciale cu capital integral si majoritar privat, constituite potrivit Legii nr. 31/1990 si societatile agricole infiintate potrivit Legii nr. 36/1991.


  • SUPRAFATA AGRICOLA, DUPA MODUL DE FOLOSINTA, IN 2003 (la sfarsitul anului)



    PARCUL DE TRACTOARE S1 MASINI AGRICOLE PRINCIPALE DIN AGRICULTURA (la sfarsitul anului)



    Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z