Inscrie firma »
10.1 Comert exterior.
Sursa datelor
- Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), care colecteaza si prelucreaza declarabile vamale de export si import.
- Formularele statistice ale Institutului National de Statistica, pentru colectarea datelor la unele categorii de marfuri transportate prin cablu sau conducte (energie electrica, gaze naturale) si transmise la Autoritatea Nationala a Vamilor pentru prelucrare si intregirea datelor obtinute din declarable vamale.

Precizari metodologice
  • Statistica comertului exterior include toate bunurile materiale care se schimba intre Romania si alte tari, avand ca obiect: importul direct de marfuri pentru consum, marfurile importate scoase din antrepozitele vamale sau zonele libere pentru a fi puse in consum, exportul de marfuri de origine nationala, precum si exportul de marfuri importate, declarate pentru consumul intern. De asemenea, se cuprind: importurile temporare de bunuri straine pentru prelucrare in interiorul tarii (prelucrare activa), exporturile de produse compensatoare rezultate dupa prelucrarea in tara, exporturile temporare de bunuri pentru prelucrare in alte tari (prelucrare pasiva), importurile de produse compensatoare rezultate dupa prelucrarea in afara tarii si bunurile importate sau exportate in sistemul de leasing financiar (la valoarea integrala a bunurilor).

  • In export si import nu sunt cuprinse marfurile in tranzit, marfurile temporar admise/scoase in/din tara (cu exceptia celor pentru prelucrare), marfurile achizitionate de organizatii internationale pentru utilizari proprii in Romania si marfurile pentru reparatii.

  • Statistica comertului exterior se realizeaza in conformitate cu metodologia utilizata pe plan international, iar marfurile exportate si importate au fost clasificate, dupa Nomenclatorul Combinat (NC), care sta si la baza tarifului vamal. Datele pe sectiuni din Clasificarea Standard de Comert International (CSCI, Rev. 3), pe Marile Categorii Economice (MCE) si pe principalele activitati ale economiei nationale (CAEN Rev. 1) s-au determinat pe baza unor tabele de trecere intre aceste nomenclatoare si Nomenclatorul Combinat.

  • Valoarea marfurilor exportate si importate se stabileste pe baza preturilor efective FOB la exporturi si a preturilor efective CIF la importuri. Transformarea importurilor CIF in importuri FOB pentru calculul soldului operatiunilor de comert exterior s-a realizat prin aplicarea unui coeficient de transformare CIF-FOB (1,0834) stabilit pe baza unei cercetari efectuate la principalele societati comerciale de profil. Pretul FOB (in limba engleza Free on Board - Liber la bord) reprezinta pretul la frontiera tarii exportatoare, care include valoarea marfii, toate cheltuielile de transport pana la punctul de imbarcare, precum si toate taxele suportate pentru ca marfa sa fie incarcata la bord. Pretul CIF (in limba engleza Cost, Insurance, Freight -Cost, Asigurare, Navlu) reprezinta pretul la frontiera tarii importatoare, care cuprinde atat elementele componente ale pretului FOB, cat si costurile asigurarii si transportului international.

  • Datele valorice sunt exprimate in lei, euro si dolari SUA pentru asigurarea comparabilitatii datelor, in conditiile fluctuatiilor mari ale cursului de schimb al monedei nationale. Conversia datelor valorice exprimate in "lei" (din declaratiile vamale), "in euro" si "dolari SUA" se face utilizand cursul oficial de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru cele doua monede.

  • Datele privind exporturile si importurile efectuate de agentii economiei cu capital integral privat se refera la operatiunile derulate de intermediarii de comert exterior cu capital privat si de producatorii privati care desfasoara in mod direct activitate de comert exterior.

  • Indicii valorii unitare pentru export si import se calculeaza avand la baza valorile unitare (medii) exprimate in "euro", pentru un nomenclator de marfuri reprezentative din Nomenclatorul Combinat (NC), la nivel de 8 cifre, conform formulei Paasche. Pentru agregarea indicilor de valori unitare calculati la nivel de 8 cifre pe diverse nivele din NC si total exporturi, respectiv total importuri, se utilizeaza ca element de ponderare, valoarea marfurilor din perioada curenta. Baza de calcul utilizata pentru calculul indicilor de valori unitare este anul precedent, iar indicii de valori unitare cu alte baze se calculeaza prin inlantuire.
  • Indicii volumului fizic pentru export si import se calculeaza prin impartirea indicilor valorici la indicii valorii unitare de export, respectiv import. Indicii sunt calculati din date exprimate in "euro".
  • Comertul exterior cu fiecare tara s-a determinat pe baza principiului "tara de destinatie" (la export) si "tara de origine" (la import). Se considera"tara de destinatie" tara in care marfurile vor fi consumate, iar "tara de origine" tara in care a fost produsa marfa sau in care marfa a suferit ultima transformare.


  • EXPORTURILE (FOB), IMPORTURILE (CIF) S1 SOLDUL OPERATIUNILOR DE COMERT EXTERIOR (FOB/CIF)



    PARTENERII COMERCIALI Al ROMANIEI, PE PRINCIPALELE GRUPE DE TARI, IN 2003



    Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z