Inscrie firma »
17.1 Cultura.
Sursa datelor
- Rapoarte statistice completate de muzee, institutii de spectacol (teatre si institutii muzicale), biblioteci, cu date referitoare la activitatea lor.

Surse administrative
- Biblioteca Nationala a Romaniei, pentru datele statistice privind intrarile in Depozitul Legal al cartilor si brqsunlor, ziarelor si revistelor, manualelor' si cursurilor universitare tiparite in anul de referinta.

- Studioul Cinematografic al Ministerului Culturii si Cultelor, Societatea Romana de Televiziune, Centrul National al Cinematografiei (R.A.D.E.F. "R6MANIAFILM", Sahiafilm, Castelfilm, Animafilm, Atlantisfilm etc.), pentru datele statistice privind productia, distributia si proiectia filmelor.

- Consiliul National al Audiovizualului, Societatea Romana de Televiziune, Societatea Romana de Radiodifuziune, pentru datele statistice privind emisiunile de radio si televiziune.

- Ministerul Culturii si Cultelor, pentru datele statistice privind activitatea institutiilor publice de cultura si culte.

Precizari metodologice
  • Productia de carti si brosuri cuprinde toate publicatiile neperiodice imprimate si editate in tara, oferite publicului si care, in general, ar trebui sa figureze in bibliografia nationala a tarii, cu exceptia publicatiilor editate in scopuri publicitare, cataloage, prospecte de reclama comerciala, industriala si turistica, publicatii care atrag atentia asupra unor produse si servicii furnizate de editor, publicatii cu caracter efemer: orare, tarife, anuare telefonice, programe de spectacole, expozitii, targuri, statute si bilanturi, calendare, ope re muzicale, productie cartografica (cu exceptia atlasurilor si hartilor). in productia de carti se mai cuprind: publicatiile oficiale ale administratiei publice (cu exceptia celor confidentiale), manualele scolare, cursurile si tezele universitare, carti si brosuri reeditate, lucrari ilustrate, culegeri de gravuri si reproduceri de arta, desene, albume de carti si brosuri ilustrate, albume de benzi desenate. O publicatie este considerata ca a fost oferita publicului atunci cand s-a putut cumpara din comert, contra cost sau a fost oferita gratuit.
  • in "Numarul cartilor si brosurilor tiparite, intrate in Depozitul Legal al Bibliotecii Nationale" s-au cuprins lucrarile aparute pe intreg teritoriul tarii realizate de editurile publice si particulare, atelierele institutiilor de invatamant superior, oficiile de informare si documentare cu activitate editoriala.
  • Titlul publicatiei este utilizat ca unitate de masura a numarului de lucrari ce se editeaza sau se publica - prezentat sub forma unui volum de sine statator din punct de vedere tipografic; in cazul ziarelor si revistelor se considers ca "titlu" denumirea separata a fiecarui ziar sau revista, in parte.
  • Tirajul este numarul exemplarelor in care s-a tiparit o carte, o brosura, un ziar sau revista, sau orice alta tiparitura.
    Notiunile utilizate au urmatoarele semnificatii:
    - Cartea reprezinta publicatia neperiodica avand cel putin 49 pagini.
    - Brosura reprezinta publicatia neperiodica care contine intre 5 si 48 pagini.
  • Biblioteca este institutia, compartimentul sau structura specializata al carei scop principal este de a constitui, a organiza, a prelucra, a dezvolta si a conserva colectii de carti, publicatii, alte documente specifice si baze de date pentru a facilita utilizarea acestora in scop de informare, cercetare, educatie sau recreere.
  • Biblioteca nationala a Romaniei este autorizata prin lege sa exercite functia de agentie nationala, de depozit legal si este responsabila de culegerea si conservarea tuturor publicatiilor editate in tara (indiferent daca sunt destinate difuzarii comerciale sau gratuite) de catre persoane fizice sau juridice romane, ori executate de acestea peste hotare, intocmeste statistica oficiala a editiilor nationale, are rolul de centru national de informare bibliografica, stabileste cataloagele colective etc.
    Notiunile utilizate pentru caracterizarea activitatii bibliotecilor au urmatoarele semnificatii:
    - Volume de biblioteca sunt considerate cartile, brosurile, colectiile de ziare si reviste cu minimum 5 pagini, precum si materialele audiovizuale (casete cu benzi magnetice, diafilme etc.) pentru toate tipurile de biblioteci: nationale, judetene, municipale, orasenesti si comunale, ale institutiilor de invatamant superior, ale agentilor economici si ale unitatilor scolare.
    - Utilizator, persoana care consulta in sediul bibliotecii sau imprumuta pentru acasa cel putin o data intr-un an calendaristic o carte, brosura sau o alta publicatie apartinand bibliotecii respective.
  • Productia ziarelor si revistelor cuprinde toate publicatiile periodice editate si imprimate in tara, oferite publicului si care, in general, ar trebui sa figureze in bibliografia nationala a tarii; sunt exceptate publicatiile editate in scopuri publicitare: reclama comerciala, industriala si turistica, publicatiile produselor si serviciilor furnizate de editori, publicatiile cu caracter ocazional: orare, tarife, anuare telefonice, programe de spectacole, expozitii, targuri, statute si bilanturi ale societatilor, directive si circulare, calendare si opere muzicale, productia cartografica (cu exceptia atlasurilor si hartilor). Mai sunt cuprinse in productia de ziare si reviste: colectiile de legi si regulamente ale administratiei publice (cu exceptia celor confidential sau rezervate unor distribute interne), periodicele academice si stiintifice, universitare si ale institutiilor de cercetari sau culturale, periodice ale organizatiilor profesionale, sindicale, politice, sportive, buletine parohiale si scolare, programele de radio si televiziune daca sunt publicate sub forma de reviste.
    Notiunile utilizate au urmatoarele semnificatii:
    - Ziarul reprezinta publicatia cotidiana sau cu o periodicitate mai mare in care se publica stiri, informatii, comentarii asupra celor mai recente evenimente interne si intemationale: politice, sociale, culturale, profesionale, sportive etc.
    - Revista reprezinta publicatia periodica prin care se trateaza fie subiecte de interes general fie unele de specialitate (studii si informatii documentare referitoare la unele probleme din diverse domenii: legislate, politica, economie, cultura, filozofie, tehnica, medicina, moda, sport etc.).
  • Productia nationala de filme este formata din totalitatea filmelor cu banda normala si ingusta destinate proiectiei cinematografice comerciale (nu sunt cuprinse filmele realizate pentru televiziune); un film este considerat produs in cursul unui an de referinta daca, in anul respectiv a fost incheiata productia si a fost proiectaim public pentru prima oara.
  • Distributia filmelor reprezinta activitatea intreprinderilor specializate care au distribuit retelei cinematografice nationale filme integral nationale, coproductii intemationale si filme straine.
  • Exploatarea filmelor este activitatea de difuzare catre public a totalitatii filmelor (integral nationale, in coproductie si straine) prin reteaua comerciala fixa (sali) sau in aer liber si prin grupurile mobile de proiectie dotate cu echipamente tehnice de specialitate.
  • Emisiunile la radio si televiziune reprezinta programele statiilor de radioemisiune si de televiziune transmise, avand ca tematica activitatile sociale, economice, politice, artistice etc. Unitatea de masura a emisiunilor este "ora" si "minutul-program".
  • Gruparea indicatorilor s-a efectuat dupa forma de proprietate asupra capitalului social al unitatii si anume:
    • proprietate majoritara de stat, care cuprinde capitalul integral de stat, public de interes national si local, mixt (unde statul detine 50% si peste din capitalul social).
    • proprietate majoritara privata, care cuprinde capitalul integral privat, mixt (peste 50% capital social privat), integral strain, cooperatist si obstesc.


  • Sursa Datelor - Institutul National de Statistica
    Produse recomandate
    # 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z