Inscrie firma »
TAXA PE VALOAREA ADAUGATA
Taxa pe valoarea adaugata (TVA) este reglementata de Legea nr. 345/2002 cu modificarile si completarile ulterioare ("Lege"). Modificarile si completarile au fost aduse in cursul anului 2003 prin Ordonanta Guvernului nr. 36/2003 si Legea nr. 232/2003. Normele de aplicare a Legii TVA, aprobate prin Hotararea de Guvern nr. 598/2002, au fost la randul lor modificate si completate in anul 2003 prin Hotararile de Guvern nr. 22/2003 si 348/2003.
Legea a intrat in vigoare la 1 iunie 2002, creand astfel o situatie inedita prin aplicarea intr-un singur an fiscal a doua legi diferite ce reglementeaza acelasi impozit. Confuziile au vizat in special facturile emise dupa aparitia legii pentru livrarile si prestarile de servicii efectuate
total sau partial inainte de aceasta data, precum si aplicarea pro-rata, dat fiind ca s-au modificat prevederile privind operatiunile scutite de TVA, iar regula este ca pro-rata sa se calculeze anual.

Ca o caracteristica generala a Legii se remarca in primul existenta unei cote unice de TVA (19%), fara a exista si o cota redusa pentru produsele de prima necesitate (alimente, medicamente, materiale si rechizite scolare, etc.), asa cum exista in multe tari europene cu un nivel de trai mult mai ridicat decat in Romania.

Din punct de vedere tehnic, Legea inlocuieste "cota 0% TVA" cu sintagma "operatiuni scutite cu drept de deducere", mentionand in mod expres ca, incepand cu data intrarii in vigoare a Legii, se interzice utilizarea expresiei "cota 0% TVA".

Conform Legii, operatiunile comerciale, in principal livrari de produse si prestari de servcii dar si alte plati legate de acestea (remize, rabaturi, penalizari, etc.) se impart in patru categorii:
  • Operatiuni impozabile cu cota unica de 19%;

  • Operatiuni care nu intra in sfera de aplicare a TVA;

  • Operatiuni scutite cu drept de deducere;

  • Operatiuni scutite fara drept de deducere.
Societatile care efectueaza atat operatiuni impozabile cat si operatiuni scutite fara drept de deducere au obligatia de a calcula pro-rata care este egala cu raportul dintre veniturile realizate din operatiuni impozabile plus veniturile din operatiuni scutite cu drept de deducere si total venituri din exploatare. Dreptul de deducere al TVA aferenta achizitiilor se poate exercita numai in aceasta proportie.

Entitatile care realizeaza venituri numai din operatiuni scutite fara drept de deducere si/sau din operatiuni care nu intra in sfera de aplicare a TVA nu au dreptul de a deduce taxa aferenta intrarilor.

Exemple de operatiuni care se incadreaza in cele patru categorii de mai sus:
  • Operatiuni impozabile: toate livrarile de bunuri si prestarile de servicii - legea defineste si exemplifica aceste operatiuni;

  • Operatiuni care nu intra in sfera de aplicare a TVA:
    • Operatiunile efectuate de agentii economici cu o cifra de afaceri anuala de pana la 1,7 miliarde lei in anul 2003 si de pana la 2 miliarde lei incapand cu anul 2004;

    • Operatiunile financiare;

    • Remizele, rabaturile, sconturile, risurnele si alte reduceri de pret;

    • Dobanzile si penalitatile comerciale prevazute in contractele interne;

    • Etc.
  • Operatiuni scutite cu drept de deducere: transporturile internationale, exporturile si unele servicii aferente acestora;

  • Operatiuni scutite fara drept de deducere: sunt enumerate distinct in articolul 9 al Legii.
Un principiu fiscal aplicabil TVA este teritorialitatea. Conform acestui principiu, livrarile de bunuri si prestarile de servicii sunt impozabile acolo unde ele se efectueaza efectiv. Ca urmare, exporturile sunt scutite cu drept de deducere, iar pentru importurile definitive taxa se plateste la momentul efectuarii formalitatilor de vamuire. Un caz special il reprezinta servicile prestate "cross-border" unde una din parti - prestatorul sau beneficiarul - isi are sediul in strainatate. Articolul 6 al Legii detaliaza aceste servicii si stabileste pentru fiecare locul impozitarii. In unele cazuri, la plata unor servicii contractate cu prestatori din strainatate, daca locul impozitarii este in Romania, beneficiarul acestor servicii are obligatia inregistrarii TVA aferent atat ca TVA deductibil, cat si ca TVA colectat (in numele prestatorului strain, daca acesta nu are un reprezentant fiscal in Romania).

Alte principii fiscale specifice TVA sunt faptul generator si exigibilitatea. Acestea sunt definite si reglementate in capitolul 3 al Legii. In general, faptul generator ia nastere in momentul efectuarii livrarilor de bunuri si/sau a prestarilor de servicii, cu unele exceptii prevazute expres de Lege in articolul 15. Exigibilitatea este dreptul organului fiscal de a pretinde platitorului de TVA, la o anumita data, plata taxei datorate bugetului de stat. Exigibilitatea ia nastere concomitent cu faptul generator, cu exceptiile prevazute de lege in articolele 16 si 17. Dreptul de deducere ia nastere atunci cand TVA deductibila devine exigibila, in conditiile articolului 22 si urmatoarele din Lege.

In general, operatiunile scutite de TVA la intern, sunt scutite si in cazul importurilor.

TVA de plata la bugetul statului se calculeaza ca diferenta intre TVA colectat (aferent iesirilor) si TVA deductibil (aferent intrarilor, eventual corectat cu pro-rata), pe baza de decont de TVA. Taxa se datoreaza lunar, termenul de plata fiind data de 25 a lunii urmatoare lunii de calcul. Aceeasi data este si termen de depunere a decontului.


Virgil Muresan
[email protected]
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z