Inscrie firma »
Stocuri

Incetinire a absorbtiei stocurilor de produse finite; aprovizionare normala cu materii prime


In luna decembrie, trendul descrescator al stocurilor de produse finite se va atenua comparativ cu perioada anterioara, fapt sugerat de deteriorarea soldului conjunctural aferent (de la -8 la suta la -2 la suta). Evolutia este datorata, pe de o parte, majorarii cu 2 puncte procentuale a ponderii respondentilor care anticipeaza cresteri de stocuri (14 la suta), iar pe de alta parte, restr�ngerii cu 4 puncte procentuale a ponderii respondentilor care intrevad diminuarea acestui indicator (16 la suta). Volumul stocurilor de produse finite va ram�ne neschimbat in opinia a 58 la suta dintre participantii la sondaj.





Slabirea in intensitate a absorbtiei stocurilor de produse finite va fi determinata in principal de industria de prelucrare a petrolului, cocsificare a carbunelui si tratare a combustibililor nucleari si de industria chimica, de prelucrare a cauciucului si a maselor plastice - de la solduri conjuncturale semnificativ negative in noiembrie (-36 la suta in fiecare caz), aceste doua ramuri au inregistrat in intervalul analizat solduri usor pozitive (2-4 la suta). O contributie in acest sens va reveni si industriei extractive (sold conjunctural: -25 la suta, fata de -54 la suta in noiembrie). Nu se intrevad modificari de stocuri in majoritatea companiilor din industria metalurgica, a constructiilor metalice si a produselor din metal si din industria textila, a confectiilor, pielariei si incaltamintei (in opinia a 84 la suta si respectiv 78 la suta dintre respondenti), dar si in intreaga activitate de edituri, poligrafie si reproducere a inregistrarilor pe suporti.


Reducere mai lenta a stocurilor de produse finite; nivel adecvat al stocurilor de materii prime





In ceea ce priveste procesul de aprovizionare cu materii prime, 91 la suta dintre companiile analizate invoca existenta unor stocuri adecvate in luna decembrie. Soldul opiniilor nu s-a modificat substantial fata de intervalul precedent (nivel usor negativ), in conditiile in care opiniile aferente variantelor extreme de raspuns au avut ponderi asemanatoare (3 la suta).


Aprovizionarea normala cu materii prime este anticipata in toate companiile din doua ramuri de baza ale industriei (metalurgie, constructii metalice si produse din metal; prelucrarea petrolului, cocsificarea carbunelui si tratarea combustibililor nucleari), dar si din unele ramuri cu pondere scazuta in activitatea acestui sector economic (edituri, poligrafie si reproducerea inregistrarilor pe suporti; industria de mijloace ale tehnicii de calcul si aparate radio-TV). Usoare deficient in aprovizionare se vor inregistra mai ales in industria mijloacelor de transport (sold conjunctural: -14 la suta), in timp ce un volum excedentar este estimat in principal in activitatea de productie, transport si distributie a energiei electrice, termice, a gazelor si a apei calde (sold conjunctural: +6 la suta).



Sursa datelor: Banca Nationala a Romaniei
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z