Inscrie firma »
Salariile legate de cursul de schimb dispar treptat de pe piata muncii
Dupa ce au castigat din impozitare, angajatii incearca sa scape si de pierderile din evolutia cursului

Pana acum cativa ani, salariul "in euro" era visul oricarui angajat.

Moda este insa depasita. De cand leul a inceput sa se intareasca, angajatii din sistemul privat vor sa fie platiti "ca la stat": in lei, dar indexat cu inflatia. Inceputul de an a gasit angajatii si departamentele de contabilitate ale firmelor in plina agitatie.

La problemele create de schimbarea sistemului de impozitare, s-a mai adaugat una: in multe cazuri, eventualul castig adus de cota unica era anulat sau chiar depasit de pierderea rezultata din evolutia cursului de schimb. Un angajat care si-a negociat un salariu net echivaland 500 de euro primea la inceputul anului trecut 20.650.000 de lei. In ianuarie 2005, pe statul de plata nu mai apareau decat 19.655.000 de lei. Milionului de lei disparut in decurs de un an, aprecierea monedei nationale i-a mai adaugat o pierdere de inca 1.450.000 de lei pana la inceputul lui martie, cand din salariu nu mai ramasesera decat 18.115.000 de lei. Din ianuarie 2004, pierderea totala a depasit astfel 12%.

Daca ar fi avut salariul negociat in lei si indexat cu inflatia, in martie 2005 ar fi castigat aproape 23.000.000 de lei. Cu calcule de acest gen, angajati din mai multe companii si-au convins patronii sa renunte la calculul salariilor in functie de cursul de schimb. Primele discutii au inceput la banci. Presedintele HVB Bank spune ca, de la 1 ianuarie, salariile angajatilor sai sunt stabilite in lei, cu o indexare noua, care tine cont de inflatie. Alte institutii financiare, societatile de asigurari, au preferat, in majoritate, sa ramana pentru moment cu salariile "legate" de euro. Pentru angajatori, salariile in lei inseamna costuri mai mari daca se apreciaza moneda nationala.

"De la 1 ianuarie, angajatii au cerut sa le fie stabilit salariul direct in lei. Am acceptat, desi vom avea costuri mai mari, cat timp facem raportarile in moneda straina", spune Florin Ionut, director economic la Sumitomo Electric Wiring.

Pentru a compensa pierderea, firma sa nu va mai indexa periodic salariile cu rata inflatiei si spera in cresterea productivitatii. Mai putini increzatori in aprecierea constanta a leului, alti angajati au preferat sa ramana legati de euro, dar au obtinut o plafonare a nivelului. Este cazul Mobexpert, unde cursul a fost "inghetat" la 38.000 lei/euro.

"Va trebui sa gasim, la nivelul companiei, alte modalitati de a compensa pierderea, deoarece pretul produselor noastre a ramas nemajorat in euro, dar a scazut in lei", spune Dan Sucu, directorul general al societatii. "Legate" de euro raman salariile si la unul dintre marii comercianti - Altex. Potrivit directorului general Dan Ostahie, pierderea rezultata din diferenta de curs pentru angajati este compensata de majorarile lunare de salariu acordate in functie de cresterea vanzarilor. "Chiar daca nu este inca o tendinta generalizata, revenirea la leu va fi luata tot mai mult in considerare in perioada urmatoare, la negocierea salariilor. Deocamdata, inca nu s-au consumat problemele generate de cota unica", spune Garbis Ohanisian, general manager la compania de resurse umane Atlas Consel.

Aprecierea monedei nationale le-a oferit romanilor motive pentru a-si dori salarii in lei. Pentru multi, insa, mentinerea acestei tendinte nu este inca o certitudine si nu inlatura temerea ca o inversare a evolutiei cursului ii va face sa regrete vechile lefuri legate de euro.

Articol publicat in Revista CAPITAL
Produse recomandate
# 0-9 A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z